Rugalmasabbak a kisebb vállalkozások

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások esetében a dolgozók 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére.

Horváth Éva
2020. 07. 03. 7:34
null
A kkv-k körében jellemzőbb volt tavasszal a távmunka Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai, főképp kisebb vállalkozásokat alaposan megviselte a koronavírus-járvány első nagy hulláma. A GKI felmérte, hogy a járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák.

A közvélemény-kutatás során kiderült, hogy az öt fő feletti vállalkozások körében június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt, a foglalkoztatottak 5,5 százalékát bocsátották el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszerszabadságolás). Az öt fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent.

A kkv-k körében jellemzőbb volt tavasszal a távmunka
Fotó: Bach Máté

A mikro-, kis- és közepes vállalkozói (kkv) szektor esetében a foglalkoztatottak megközelítőleg 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére. A hazai tulajdonú nagyvállalatoknál ez az arány jóval magasabb, csaknem 92 százalék. Vagyis a rugalmasabb munkavégzést inkább a hazai kisvállalkozások tették lehetővé dolgozóiknak.

Jól mutatja a nagyvállalatok tőkeerősségét a kkv-szektorral szemben az állásidőn és a (fizetett vagy fizetés nélküli) szabadságon lévők aránya, amely a nagyvállalatoknál 0,5 százalék. A kkv-szektorban ez a szám kiugróan magas, négy százalék. Az otthon dolgozók (távmunkások) aránya átlagosan három százalék volt, ezen belül a nagyvállalatoknál kétszázalékos, a kisvállalkozásoknál pedig ötszázalékos arányt regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.