időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Számíthatnak a gazdák az öntözésfejlesztés támogatására 2021-ben

Magyar Nemzet
2020.07.03. 14:48

A hazai mezőgazdaság versenyképességének javítását nagyban segítő öntözésfejlesztési támogatások a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatások ellenére is rendelkezésre állnak 2021-ben. A költségvetés több mint tízmilliárd forintos kerettel számol. Megmaradnak az állattartóknak járó nemzeti és átmeneti támogatások is. Ezeket a kiadásokat a gazdaságvédelmi alapban elkülönítve garantálja a kormány, amelynek keretösszege több mint 1300 milliárd forint.

A mezőgazdaság versenyképessége és termelékenysége javításának egyik eszköze Magyarország öntözési potenciáljának hatékonyabb kihasználása a költségvetés vonatkozó fejezetének indoklása szerint. A hazai agrárium erősítése érdekében erre – a korábbi döntések értelmében – 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forint öntözési célú költségvetési forrás biztosítja a hazai vízgazdálkodás ilyen irányú fejlesztését.

Jövőre az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium megosztva használja fel a keretet. A forrásból két területre összpontosít a kormány: az öntözési alap-infrastruktúra fejlesztésére és az öntözés-igénybevétel fejlesztésére. A Belügyminisztérium által kezelt öntözési alap-infrastruktúra fejlesztésének fő célja az állami tulajdonú vízi létesítmények fejlesztése és fenntartása, míg az Agrárminisztérium által kezelt öntözés-igénybevétel fejlesztésének keretében a termelői oldalt támogatják, beleértve a környezeti hatásvizsgálatokat is.

Költségvetés 2021

A tavaszi költségvetések kiállták az idő próbáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.