Számíthatnak a gazdák az öntözésfejlesztés támogatására 2021-ben

A versenyképesség növelése érdekében 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forint jut öntözésfejlesztésre.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai mezőgazdaság versenyképességének javítását nagyban segítő öntözésfejlesztési támogatások a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatások ellenére is rendelkezésre állnak 2021-ben. A költségvetés több mint tízmilliárd forintos kerettel számol. Megmaradnak az állattartóknak járó nemzeti és átmeneti támogatások is. Ezeket a kiadásokat a gazdaságvédelmi alapban elkülönítve garantálja a kormány, amelynek keretösszege több mint 1300 milliárd forint.

A mezőgazdaság versenyképessége és termelékenysége javításának egyik eszköze Magyarország öntözési potenciáljának hatékonyabb kihasználása a költségvetés vonatkozó fejezetének indoklása szerint. A hazai agrárium erősítése érdekében erre – a korábbi döntések értelmében – 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forint öntözési célú költségvetési forrás biztosítja a hazai vízgazdálkodás ilyen irányú fejlesztését.

Jövőre az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium megosztva használja fel a keretet. A forrásból két területre összpontosít a kormány: az öntözési alap-infrastruktúra fejlesztésére és az öntözés-igénybevétel fejlesztésére. A Belügyminisztérium által kezelt öntözési alap-infrastruktúra fejlesztésének fő célja az állami tulajdonú vízi létesítmények fejlesztése és fenntartása, míg az Agrárminisztérium által kezelt öntözés-igénybevétel fejlesztésének keretében a termelői oldalt támogatják, beleértve a környezeti hatásvizsgálatokat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.