Szinte egész Közép-Európában magyar dinnyét árulnak a multik

Már tart a dinnyeszezon: egyre inkább kiszorítja a hazai termés az importot a multik polcairól is.

Nagy Kristóf
2020. 07. 22. 21:14
null
A környező országokban is magyar dinnyét árulnak a multik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már tart a hazai görögdinnye szedése, a szezon ráadásul az idén várhatóan hosszabb lesz. A magyar dinnyetermesztők piaci pozíciójának védelmében az ágazati érdekképviselet, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is komoly lépéseket tett az elmúlt években, ráadásul a tisztességtelen piaci folyamatok ellen is felléptek a szervezetek.

Részben ennek is köszönhető, hogy a legtöbb magyar üzletlánc idén kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árul. Ráadásul nem csak itthon: a Lidl üzleteiben tavaly immár öt ország – Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia – vásárlói választhatták a magyar görögdinnyét.

A környező országokban is magyar dinnyét árulnak a multik
Fotó: Bach Máté

Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz megvásárolható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol az üzletlánc – közölte a Magyar Nemzettel a Tesco. Ráadásul amint azt a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco egész Közép-Európában a magyar dinnyések termését kínálja a vásárlóknak. Idén várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Példaként említették, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel. A partnerség pedig lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai Tesco áruház stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint hárommillió kilogrammot exportáltak – olvasható a tájékoztatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.