Üzbegisztán kiváló lehetőség a magyar vállalatoknak

Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatoknak, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter taskenti látogatásán csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 07. 16. 15:21
SZIJJÁRTÓ Péter; KAMILOV, Abdulaziz
Taskent, 2020. július 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) találkozója Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel Taskentben 2020. július 16-án. A két miniszter a diplomáciai képzési együttmûködési megállapodásról írt alá dokumentumot. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-t tájékoztatva kiemelte: a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. A magyar–üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét – tette hozzá Szijjártó Péter.

Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják – folytatta a miniszter.

Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok. A politikus hangsúlyozta, hogy a 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Emellett Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy százmillió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét. A tárcavezető rámutatott, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen specializált képzés indul nukleáris mérnökök számára, amelyet nagy érdeklődés övez Üzbegisztánban is. Ennek megfelelően ma aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást Taskentben, amelynek értelmében évente száz diákot fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte: az üzbég Mikrokreditbank kétezer bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től.

Üzbegisztán földrajzi helyzetéből adódóan ki van téve a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus veszélyének – jegyezte meg a miniszter.

Közép-Európához hasonlóan Közép-Ázsiában is kiemelt fontosságú kérdés a határvédelem, amelyhez Taskent magyar technológiát és vállalati megoldásokat kíván igénybe venni – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.