Átszabta az utazási szokásokat a járvány, de nem mindenki maradt belföldön

Az utazók több mint fele autóval hagyta el az országot, a buszos utakat pedig alig választották.

Magyar Nemzet
2020. 08. 21. 10:20
null
Nickelsdorf, 2020. március 17. Autósok várakoznak magyarországi belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia ellenére az idén is utaztak az emberek, de leginkább az év elején, a járványt megelőző időszakban. A külföldi látogatásokat a koronavírus megjelenését követően is tudatosan, biztosítással szervezték az utazni vágyók – derül ki a K&H Biztosító legújabb összeállításából.

A külföldre induló magyarok legtöbbje a járvány miatt az autót választotta utazási eszközül.
Fotó: 123RF

Az utasbiztosítással rendelkezők átlagosan több mint hét napot voltak távol, többségük, azaz 58 százalékuk autóval hagyta el az országot, csak 27 százalék utazott repülővel. Elenyészően kevesen, mindössze kilenc százalék választotta az autóbuszt.

Az utazók túlnyomó része – tízből heten – az indulás előtti két napban kötötte meg az utasbiztosítását, az autóval utazók 26 százaléka pedig biztosra ment, azaz kért assistance szolgáltatást is.

Az összegzéséből kiderült az is, hogy sokan az eredetileg elképzelt tengerparti nyaralást felcserélték valami hazai helyszínre, de akadtak, akik nem változtattak elképzeléseiken és külföldre utaztak.

Az utasbiztosítások alapján az év első felében jellemző trendekről megállapítható, hogy

  • az utasbiztosítást kötők átlagéletkora 42 év,
  • átlagosan több mint hét napot töltöttek külföldön,
  • egy-egy utasbiztosítás átlagosan több mint két főre szólt,
  • az érintettek túlnyomó része, 95 százaléka nem ment messzire, európai célpontot választott,
  • az utazók túlnyomó része, hetven százaléka szinte közvetlenül az indulás előtt kötötte meg az utasbiztosítását: 18 százalékuk az utazás napján, 37 százalékuk egy nappal korábban, 15 százalékuk pedig két nappal a rajt előtt tette meg ezt. Korábban ez az arány mindössze 61 százalék volt, ami azt jelenti, hogy az utazók idén inkább kivárják, amíg a jelenlegi helyzetben biztossá válik az indulás,
  • a K&H utasbiztosításos ügyfeleinek több mint fele autóval vágott neki a nyárnak, 26 százalékuk biztosra ment, kért ugyanis assistance szolgáltatást, amely az autó esetleges meghibásodása esetén a helyszíni javításra, szervizbe szállításra, valamint az utas hazaszállítására is fedezetet nyújthat,
  • az érintett utasok több mint negyede, 27 százaléka repülővel ment külföldre, kilenc százalékuk autóbusszal utazott.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.