Az igényekhez igazítják a nyírbátori ipari park fejlesztését

1,5 milliárd forintos beruházási program indult el a külföldi vállalatok körében egyre népszerűbb városban.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött és várhatóan 2021 közepén fejeződhet be a nyírbátori ipari park több mint másfél milliárd forint értékű fejlesztése, a programot nagyobbrészt uniós támogatással valósítják meg.

Kinőtte magát a város

– A projekt előkészítése 2015-ben indult a több multinacionális cégnek telephelyet biztosító, mintegy 57 hektáros ipari területen, de az időbeli csúszás és a költségek növekedése miatt át kellett tervezni a teljes költségvetést, a kivitelezésekre pedig pluszforrást kell bevonnia az önkormányzatnak – mondta a beruházás hátteréről Máté Antal (Nyírbátor jövőjéért egyesület–MSZP–Párbeszéd–Momentum–Össszefogás megyénkért–DK), a település polgármestere. Kifejtette:

a 13 ezer lakosú kisváros ipari parkjában működő, főként dán, olasz és német tulajdonú cégek, illetve a kisebb vállalkozások ötezer embert foglalkoztatnak,

a terület az elmúlt öt évben a munkaerő-létszámban, infrastrukturális- és területigényben gyakorlatilag kinőtte önmagát. A polgármester példaként említette, hogy a buszos társaságok 179 környékbeli és távolabbi településről hordanak szervezetten munkavállalókat dolgozni az ipari parkba, emellett jelentős a teher- és a személyautó-forgalom is.

A 1,5 milliárd forint értékű fejlesztési program egyik elemeként egy húszállásos központi buszmegállót, illetve buszöblöket építenek az üzemek mellett.

A cégek igényét teljesítve bővítik az elektromos hálózatot, fejlesztik a kapacitása határát elérő alállomást, valamint földkábelekkel váltják ki a légvezetékeket. Ezzel 15 megawattos többletteljesítményt kapnak az üzemek, és új fogyasztókat is tud fogadni az elektromos rendszer.

Uniós források és jóváhagyásra váró útfejlesztés

A finanszírozásról szólva a polgármester elmondta, hogy a megyei önkormányzattal közös konzorcium több mint egymilliárd forintot nyert el a beruházásra a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top).

A megnövekedett költségek finanszírozására 200 millió forintos többlettámogatási igényt nyújtottak be, ezt a város további 200 millió forinttal egészíti ki, hitelfelvétellel.

Máté Antal megjegyezte, a tervek szerint elkerülő út is épülne, de ez a beruházás a támogatási jóváhagyásra vár. A projektelemek kivitelezési munkálatai a remények szerint 2021 nyarán fejeződhetnek be.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg nagyobb városai, így Kisvárda, Záhony, Mátészalka és Nyírbátor olyan fejlesztési potenciállal rendelkeznek, amellyel kiemelkednek a hasonló adottságú és lakosságú kisvárosok közül. – Olyan ipari övezeti gyűrű jöhet létre Nyíregyháza körül, ami rásegíthet a megyeszékhelyre és átvehet bizonyos funkciókat – fogalmazott.

Telik az ipari park

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője az M3-as autópályával is kapcsolatot biztosító elkerülő út fontosságát hangsúlyozva azt mondta, ez a beruházás nagyon fontos az ipari park jövője szempontjából, mivel a terület elérte fogadóképességének maximumát.

A nyírbátori ipari parkban működik többek közt a gyógyászati segédeszközöket előállító dán Coloplast, a német Diehl repülőgép-alkatrészgyára, a szintén német érdekeltségű, járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft., illetve az olasz tulajdonú Serioplast és Farmol műanyag palackgyárai is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.