Évek óta nem fizettek ilyen kevés osztalékot a cégek

A válság átszabta a terveket, a legrosszabb helyzet Európában alakult ki a második negyedévben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 24. 15:50
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Renton, Washington
A Boeing ötvenkétmilliárd dollárt hívott le a hitelkeretéből Fotó: JASON REDMOND Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén a második negyedévben globálisan kifizetett osztalék közel egy évtizede a legkisebb volt, mivel a koronavírus-járvány miatt megtépázott vállalatok közül igen sok úgy döntött, egyáltalán nem fizet a részvényeseinek – írta a távirati iroda. A Janus Henderson alapkezelő számításai szerint a június végével záródott három hónap alapján a részvényeseknek juttatott osztalék 382,2 milliárd dollárt tett ki, ami a legkevesebb 2012 második negyedéve óta. Az előző évhez képest bekövetkezett 22 százalékos csökkenés pedig a legnagyobb azóta, hogy a Janus Henderson 2009 óta követi a osztalékkifizetések alakulását.

A Royal Dutch Shell brit olajipari cég, a Westpac ausztrál nagybank vagy éppen a Boeing amerikai repülőgépgyártó a koronavírus-járvány miatt leállította a kifizetést vagy jelentősen csökkentette az osztalékösszeget a második negyedévi teljesítménye alapján. A Janus Henderson alapkezelő számításai szerint a világon a cégek 27 százaléka csökkentette az osztalékot, kivéve Észak-Amerikát, ahol a kanadai cégek osztalékkifizetését nem befolyásolta a pandémia. A legrosszabb helyzet Európában alakult ki a második negyedévben. Így például a brit cégek 15,6 milliárd dollár osztalékot fizettek ki részvényeseiknek a tavalyi második negyedévi 34 milliárd dollár után, de a francia cégek is csak 13,3 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 38,4 milliárd dollár után.

Az alapkezelő legderűlátóbb forgatókönyve szerint a globálisan kifizetett osztalék idén 17 százalékkal lesz kisebb tavalyhoz képest, és 1180 milliárd dollárt tesz majd ki. A másik véglet szerint a részvényesek 23 százalékkal kevesebb, 1100 milliárd dollárt osztalékhoz jutnak idén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.