Kartellgyanú miatt indított eljárást nemrég a lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hivatal. A hatósági eljárás célja kideríteni, hogy az idei alacsony meggyfelvásárlási árak hátterében bizonyos piaci szereplők összejátszása áll-e. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) honlapján olvasható összefoglaló szerint az ügyet a lengyel termelői szervezetek robbantották ki, amelyek szerint az idei termés mennyisége nem volt nagyobb, mint a tavalyi, a felvásárlók ugyanakkor a múlt évinél lényegesen alacsonyabb árat kínáltak a terményért. A lengyel termelők szerint a kartellezés nem új jelenség, már évek óta nyomja a meggy piacát.
Míg idén a fagyasztóipari felhasználásra szánt meggy ára július végén 1,7 lengyel zloty (134 forint) körül mozgott, ami augusztus első hetére 1,8 zlotyra (141 forint) emelkedett, tavaly hasonló termésmennyiség mellett a fagyasztóipari alapanyag ára két zlotyról (156 forint) indult. A léipari alapanyagért idén 1,3–1,5 zloty (102–117 forint) között fizettek, ami csak kevéssel marad el a fagyasztóipari ártól. Mivel az árkülönbség viszonylag alacsony a két kategória között, a léipar viszont lényegesen alacsonyabb minőségbeli elvárásokat támaszt a terménnyel szemben, ezért piaci források szerint a lengyel termelők zöme a fagyasztóüzemek helyett a léiparnak adta el a gyümölcsöt.

Fotó: Teknős Miklós
A szezon itthon sem alakult túl fényesen, míg a korábban érő érdi bőtermő fajta esetében a lehullott csapadék okozott gondot, a későbbi érésű fürtös meggyeknél növényvédelmi problémák miatt veszett el a termés egy része. A szűkösebb hozamok ellenére túlkínálat alakult ki a piacon, ami részben az exportpiacok leállásának tudható be. A FruitVeb elemzése szerint
a korábban jelentős mennyiséget felvásárló német piacra szinte egyáltalán nem tudtak beszállítani a magyar termelők, ahogyan a lengyel felvásárlók érdeklődése is elmaradt. A hazai feldolgozóüzemekre hárult tehát a feladat, hogy felvegyék a termést.
A túlkínálat irányába hatott az is, hogy az időjárás miatt több fajta is egyszerre érett be. Az egyszerre jelentkező jelentős mennyiséggel a konzervipar sem tudta tartani a lépést. Bár az árak a szezon kezdetekor még elfogadható szinten voltak – a viszonylag drágának tartott alapanyagból ezért a hazai hűtőipar sem vásárolt –, július elején azonban fordulat következett be. A június 20. körül kialakuló 250–280 forint közötti kilónkénti induló árak 210–230 forintra zuhantak.