időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Itthon alig terem alma és körte

Köpöncei Csilla
2020.08.09. 07:00
Itthon alig terem alma és körte

Markáns különbség lesz az idén a hazai és az Európai Unió más tagállamaiban betakarított alma és körte mennyisége között. Míg itthon az elmúlt húsz év legrosszabb szüretére készülnek a gazdák, EU-szerte átlagos termést várnak a gazdálkodók, ami az árak emelkedését a hazai piacon is visszafoghatja.

Miközben itthon az elmúlt húsz év legrosszabb alma- és körtetermésére számítanak a gazdálkodók, Európa-szerte átlagos eredményeket várnak a kertészetek. A Prognosfruit 2020 konferen­cián közzétett európai alma- és körtetermés-prognózis szerint a legtöbb európai termelő országban általában véve elfogadható termést várnak, és stabil szezonra számítanak a piaci szereplők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) honlapján közzétett jelentésben a 21 tagállam becslései alapján összesített adatok szerint idén 10,71 millió tonna alma várható az Európai Unió tagállamaiból. Ez a mennyiség négy százalékkal marad el az elmúlt három év átlagától. A körte esetében jelentősebb növekedés várható, az előzetes becslések alapján a tavalyinál 12 százalékkal nagyobb mennyiséget takaríthatnak be idén az uniós kertészetek, ami 2,19 millió tonnát jelent.

Nem várható az alma és a körte árának érdemi emelkedése idehaza
Fotó: Bach Máté

Bár az EU-s gazdálkodók többsége minden bizonnyal elégedett a várható termésátlagokkal, a hazai termelők minden idők egyik legsilányabb szüretére készülhetnek.

A tavaszi fagyokkal tarkított időjárás hatalmas károkat okozott az alma- és a körteültetvényeken.

A FruitVeb július végén közzétett elemzése szerint egy átlagos évben hatszázezer tonna alma kerül le az ültetvényekről, de nem ritka, hogy egy jó évben akár 800-900 ezer tonnát is betakaríthatnak a gazdálkodók. Ebben az évben ugyanakkor az időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak a hazai almatermésben, így hozzávetőlegesen csupán 300-350 ezer tonna kerülhet le az ültetvényekről. A FruitVeb szerint

ez a hozamszint a legrosszabb évjáratok termésének felel meg, és 15-25 százalékkal alulmúlja a szintén nem túl kedvező tavalyi, 397 ezer tonnás termést is.

A körte esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Egy jó évjáratban 35-40 ezer tonna körte terem hazánkban, míg a rosszabb évjáratok termése 20–25 ezer tonna között alakul. A szüret már tavaly sem alakult fényesen, mintegy 28 ezer tonna került le az ültetvényekről, az idén ennek is csupán a felére számítanak a gazdálkodók. A FruitVeb becslése alapján a teljes termésmennyiség 13-16 ezer tonna körül alakulhat. A legnagyobb visszaesésre a dunántúli termőtájakon kell számítani, míg az ország északi, északkeleti termesztőkörzeteiben valamivel jobb a helyzet.

A rossz terméseredményeket várhatóan ebben az évben az árak sem tudják majd kompenzálni. Mivel uniószerte átlagos termésre számít a piac, így minden bizonnyal az árak sem emelkednek majd nagyobb mértékben, így hazánkban sem lehet különösebb drágulásra számítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.