Az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntetéseit szeptember 9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében, a Vajdahunyadvárban adják át, a pályázatot, a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, negyven főcsoport több mint száz témakörében hirdették meg – olvasható az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kiírói tanácsa közleményében. A tanúsító védjegy használatának elnyerése nyilvános egyfordulós pályázat útján volt lehetséges. Az idei pályázatok benyújtási határideje 2020. május 27. volt, értékelésük több fordulóban történt. Az Érték és Minőség Nagydíj pályázatra jelentkezhetett minden magánszemély, jogi személyiség, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon, illetve a Kárpát régióban gyártott, forgalmazott termékkel, termékcsaláddal, szoftverrel, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatással, mellyel rendszert alkot, vagy önálló szolgáltatással. A pályázati rendszer minden évben kiemel egy társadalmilag is fontos témakört, melyet hangsúlyoz. Az idei mottó a kialakult helyzetben különös jelentést kapott: Étkezzünk egészségesen, hogy egészségesen élhessünk!
Az Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegy Magyarországon az egyetlen nem szakmaspecifikus, a kiváló minőséget szimbolizáló elismerés. Ennek célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő termékek és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését.
Kiss Károlyné Ildikó, a pályázati rendszer alapítója elmondta: „Sajnos az idei esztendőben a mindenki által ismert helyzet miatt le kellett lassulnia az életnek. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy idén is nívós pályázatokat díjazhatunk. A koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítésben széles társadalmi összefogásra van szükség, így nemcsak a gazdálkodók, de a tudományos élet szereplőinek, valamint az önkéntesek és a művészek szerepvállalására is szükség van. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a gazdasági élet szereplői példátlanul értékes környezeti, gazdasági, társadalmi szolgáltatásokat nyújtanak. Bizakodásra ad okot, hogy a vírushelyzettel összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások nem adták fel, gőzerővel dolgoznak azon, hogy megőrizzék, illetve helyreállítsák működésüket úgy, hogy a fenntarthatóság, a minőség továbbra is a fő erényük közé tartozzon.”