Vitatja a mérnöki kamara, hogy a gazdálkodása ne lenne átlátható

A számvevők már számos köztestületnél találtak problémákat, jogszabályi felülvizsgálat szükségességét is felvetették.

Magyar Nemzet
2020. 08. 14. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) nem ért egyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön közzétett jelentésének ama megállapításával, hogy a kamara 2015–2018. évi gazdálkodása során nem tett eleget beszámolási kötelezettségének, ezért gazdálkodása nem átlátható és elszámoltatható. Mint lapunknak küldött közleményében a kamara hangsúlyozta: ezekben az években is a számviteli törvénynek megfelelően gazdálkodott, eleget tett beszámolási kötelezettségének. Az illetékes bíróság a beszámolókat és más dokumentumokat közzétette, az MMK az ellenőrzéskor ezt a beszámolót bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére. A számvevők – az MMK álláspontja szerint – az aláírt beszámolók hiányára hivatkozva alakították ki véleményüket.

A kamara közlése szerint a jelentés megismerésekor értesült a hiányosságról, és haladéktalanul megküldte a számvevőszéknek az elnök által aláírt beszámolókat is. Mindezek alapján az MMK határozott álláspontja,

hogy mind a bírósági közzététellel, mind az aláírt beszámolókkal eleget tett kötelezettségének, ezért gazdálkodása átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ 2013 óta végez ellenőrzéseket köztestületeknél. Elsőként gazdasági kamarákat ellenőriztek, majd más szakmai kamarákra került sor. A számvevők ellenőrzéseik alapján arra jutottak, hogy

e köztestületek többségében a közpénzekkel való felelős és átlátható gazdálkodás nem valósult meg,

ezért felvetették a teljes jogszabályi környezet felülvizsgálatának szükségességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.