Zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól a magyar kezdeményezés

Kibővíthető a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő támogatási program.

Magyar Nemzet
2020. 08. 13. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió zöld jelzést adott az általa eredetileg május 20-án jóváhagyott, a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató magyar program kibővítésének – közölte csütörtökön az Európai Bizottság magyarországi képviselete. Hazánk a Széchenyi-kártya-programhoz kapcsolódó támogatási intézkedéssel meg kívánja könnyíteni a vállalkozásoknak, hogy hitelhez jussanak. Ez fontos ahhoz, hogy elegendő likviditásuk legyen, mert így fedezni tudják azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteiket.

Magyarország bejelentette a bizottságnak, hogy az eredetileg jóváhagyott programot a Széchenyi turisztikai kártya nevű, az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások által igénybe vehető folyószámlahitel-konstrukcióra is ki szeretné terjeszteni, ezért a program eredetileg 21 milliárd forintra becsült költségvetését 34 milliárd forintra kívánja emelni. A kibővítésnek köszönhetően akár tízezer mikro-, kis- és középvállalkozás is igénybe tudja majd venni a támogatást.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a módosított magyar intézkedés szükségszerűen, megfelelően és arányos mértékben kezeli a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, valamint összhangban van az állami támogatásokat a válsággal összefüggésben szabályozó ideiglenes uniós keretszabályban meghatározott feltételekkel.

Gazdaságmentő eszköz a turizmusban

A Magyar Nemzet nemrégiben arról is írt, hogy a válság kezelésére is beválhat a korábban is ezen eredeti célból bevezetett gazdaságmentő eszköz a turizmusban: a kormányzati támogatással megerősített Szép-kártyák feltöltései és a költekezések már májusban megugrottak, ami megalapozza, hogy az idén ismét főként a forgalomösztönző béren kívüli juttatási elemre támaszkodhatnak a belföldi szolgáltatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.