Ha a bolhapiacon a kezembe veszek egy lámpát, eltöprengek, hogy a mester miért kétszáz évre csinálta meg a foglalatát, noha neki csak harminc volt hátra. És ma miért nem ezzel az attitűddel működik a világ? – tette fel a kérdést Demeter Zoltán tokaji borász 2009 decemberében. Többek között ezt az attitűdöt, a hagyományok és a korszerű működés összehangolásának egyensúlyát keresték az idei Etyeki pezsgőkonferencia előadói is, akik a Rókusfalvy Birtokon osztották meg egymással borászati ismereteiket, pincéik, szőlőterületeik történetét és a szakmai tapasztalataikat. A Prónay Bence és Rókusfalvy Pál által szervezett rendezvényen tizenhárom szakmai előadáson, kerekasztal- beszélgetéseken és egy kóstolóval egybekötött pezsgőünnepen vehettek részt a vendégek. Utóbbin Gervai János sommelier vezetésével olyan világhírű pezsgőket ízlelhettek meg a vendégek, mint az olasz Trentóból érkező, 2014-es Ferrari Perlé, és a franciaországi Champagne-ban készített Deutz Claasic Brut. Eközben az Antal Gábor Trió muzsikája mellett az Arany Kaviár séfjei, Nyíri Szása és Kanász László komponált élőben különféle gasztronómiai remekeket.
A konferenciát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg. A megnyitóbeszéd előtt Rókusfalvy Pál házigazda megköszönte a Pannónia Szíve program támogatását, amely segítségével a borászat fejlődése nagy lendületet vehetett az utóbbi időkben a térségben. Mint fogalmazott: Etyek felöltözködött, gyönyörű lett a környék. A Rókusfalvy Birtokot is magába foglaló etyeki borút valóban lenyűgöző, egyfajta kis Grinzing a nagykapus, sváb présházak színes sorával, a szőlődűlőkre néző panorámával. Az ilyen fejlesztésekhez is hozzájárult az a közös gondolkodás, ami már lassan tíz éve jellemzi az ágazatot és a kormányzatot és elvezetett a jövedéki törvény módosításához – emelte ki az államtitkár, utalva arra, hogy ezzel a lépéssel a kisebb borászatok számára is lehetővé tették a pezsgőkészítés elindítását. A koronavírus-járványról szólva Feldman Zsolt kiemelte: arról is egyeztetések indultak el, hogy ilyen piaci környezetben miként tud a szakma egyről a kettőre jutni.