Fókuszban a fekete-tengeri gáz Romániában

A kitermelési munkálatok elkezdésére készülő befektetők kénytelenek kivárni, a helyzet majd a decemberi választások után változhat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örül Virgil Popescu román gazdasági miniszter, hogy a törökök és a bolgárok újabb gázlelőhelyeket találtak a Fekete-tenger kontinentális talapzatában, mivel ezzel a nemzetközi energiaszektor figyelme még inkább a térségre irányul. A tárcavezető erről egy online tanácskozáson beszélt, kiemelve: korábban Románia is tekintélyes méretű gázmezőt fedezett fel a tenger mélyén. A kijelentésről beszámoló Digi 24 bukaresti portál ugyanakkor megjegyezte, Popescu nem szólt azokról a román törvénykezési gondokról, amelyek miatt az ExxonMobil és az OMV Petrom már két éve halasztja a termelés elkezdésére vonatkozó döntést.

Jövő év végére ígéri a gáz kitermelésének startját a romániai fekete-tengeri projekt egyik kisebb licenctulajdonosa, az amerikai The Carlyle Group kezében lévő Black Sea Oil & Gas cég, amely – hatszáz millió dolláros összköltséggel – döntött a befektetés mellett.

A cég ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bepereli a román államot, amennyiben a kitermelés elkezdéséig nem módosítják az offshore törvényt. Ez a jogszabály zavarja leginkább a Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatából kitermelni kívánó külföldi vállalatokat is, így a kivonulni készülő amerikai Exxont. A külföldi befektetők azt is nehezményezik – s ez lehet egy nemzetközi szintre emelt per jogalapja –, hogy a korábbi szociáldemokrata kabinet „menet közben”, azaz a projektbe már beszálló vállalatokat hátba támadva módosította az adózási feltételeket.

Miután a parlamenti pártoknak nem sikerült konszenzusra jutniuk az offshore törvény módosításának ügyében, a munkálatok elkezdésére készülő befektetők kénytelenek kivárni. A helyzet a decemberi választások után változhat, amikor egy olyan jobbközép többség jöhet létre a törvényhozásban, amely módosítja a befektetők által kifogásolt jogszabályt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.