időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Friss üzemanyaggal folytatja működését a Budapesti Kutatóreaktor

Somogyi Orsolya
2020.09.16. 17:20
Friss üzemanyaggal folytatja működését a Budapesti Kutatóreaktor

Megkapta a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) a következő néhány évi működéséhez szükséges nukleáris üzemanyagot az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal 2019-ben aláírt szerződés alapján a TVEL-től – közölte az üzemanyaggyártó anyacége, a Roszatom.

A BKR-ben tudományos és gyakorlati kutatásokat végeznek az atomfizika és az anyagtudomány terén, a magyarországi atomenergetikai fejlesztéseket célzó kutatásokat is beleértve. A BKR a Budapesti Neutronközpont fő kutatási létesítménye, amelyben a reaktorok anyagainak tulajdonságait, valamint a nukleáris üzemanyagciklus jellemzőit tanulmányozzák.

Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

Az Energiatudományi Kutatóközpont, amely 2020. szeptember elsején lett 70 éves, jelentős szereppel bír a paksi atomerőmű üzemeltetésének támogatásában. A kutatások egyebek között az alábbi területekre terjednek ki:

 • reaktort alkotó anyagoknak a sugárzás következtében bekövetkező öregedése,
 • a radioaktív hulladék kezelése,
 • a nukleáris üzemanyagciklus zárása,
 • a nukleáris reaktorok fizikája,
 • és a nukleáris üzemanyag termomechanikai tulajdonságainak kutatása.
 • Az 1959-ben üzembe helyezett kutatóreaktor több, teljes körű modernizáláson esett már át
  Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

  – A BKR különleges helyet foglal el a TVEL és Magyarország kapcsolatának történetében, ugyanis a létesítmény több mint 60 éve orosz nukleáris üzemanyagot használ. Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű legelső egységét 38 éve állították üzembe

  – közölte Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletfejlesztési alelnöke. – A kutatóreaktor megépítésének fontos szerepe volt abban, hogy az atomfizika terén Magyarországon jelentős tapasztalat halmozódhatott fel az elmúlt évtizedekben, ami különösen fontos egy fejlett atomenergetikai iparral rendelkező ország számára. A magyar szakemberek részt vesznek az atomerőművek nukleáris üzemanyagának fejlesztését célzó projektekben: a paksi atomerőmű meglévő VVER–440 reaktorai, illetve a leendő Paks II atomerőmű VVER–1200-as blokkjainak vonatkozásában – tájékoztatott a cég tisztségviselője.

  A BKR Közép-Európa legnagyobb teljesítményű kutatóreaktorainak egyike.

  A szovjet VVER-projekt alapján épült reaktort 1959-ben helyezték üzembe, azóta többször is teljeskörűen modernizálták. A reaktor eddigi teljes üzemideje alatt végig orosz gyártású üzemanyagot használt, aktív zónáját 2012 óta kizárólag alacsony dúsítottságú üzemanyaggal töltik fel.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.