Harminc százalékkal kevesebb új autó talált gazdára augusztusban

A használtautó-behozatal hosszú idő után először alatta maradt az új autókénak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 01. 13:29
null
Idén 92 ezer személygépkocsi találhat gazdára Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új személyautók eladása harminc százalékkal esett vissza Magyarországon augusztusban az előző év azonos időszakához képest, az idei nyolcadik hónapban 10 924 gépkocsit helyeztek forgalomba – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel, a DataHouse Kft. adatai alapján. A január–augusztusi időszakban 78 649 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami éves összevetésben 25 százalékos csökkenés. Az MGE felidézte, hogy áprilisban és májusban a koronavírus miatti válságintézkedések és a gyárbezárások következtében ötven százalék feletti volt a visszaesés.

A gépjárműimportőrök egyesülete áprilisban módosította 2020-ra vonatkozó előrejelzését, a korábban várt 155 ezer helyett csak 118 ezer új személygépkocsi forgalomba állítására látnak esélyt az idén. A kishaszonjárműveknél nem 26 ezer, hanem 22 ezer, a nagy haszonjárműveknél pedig 4500 helyett csak 2300 új jármű forgalomba helyezésre számítanak. Erre is akkor, ha a járvány miatt nem lesznek további negatív gazdasági hatások ebben az évben – tették hozzá a közleményben.

Az egyesület közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy augusztusban a használtautó-behozatal hosszú idő után először maradt alatta az új autókénak. A használt gépjárművek importjának környezetvédelmi szempontú szabályozása, különösen a járművek korösszetétele miatt egyre kevésbé tűr halasztást – hangsúlyozta az egyesület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.