Kamatemelés helyett újból unortodox eszközök?

Az elemző úgy látja, a jegybank óvatos lépésekkel kezd majd neki egy szigorításnak is.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 17:58
null
A Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a Kormány válságkezelő munkáját Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszút előtt áll a jegybank, ám egyelőre nem lép egyik irányba sem, mivel mind a szigorításnak, mind a lazításnak meglennének a nem túl kedvező következményei. A nem lépés is lépés, de kérdés, meddig tart még ki a piac türelme – értékeli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi döntését a Sberbank Magyarország Zrt. Treasury vezetője, Horváth István.

A jegybank számára most a csökkenő belső kereslet és a zsugorodó import jelenthetné a kiutat, mert ebben az esetben lelassulna az infláció is – véli a szakember. A kivárás jelentősége, hogy így elodázható lenne a szigorítás és a kamatemelés, amelyet mindenképpen megpróbál elkerülni az MNB. Horváth István szerint előbb fogja újfent unortodox eszközökkel szabályozni a helyzetet a jegybank.

A Sberbank elemzője szerint azért van csapdahelyzetben az MNB, mert ha szigorítani kezd, akkor a gazdasági teljesítményt fékezi. Ha viszont lazítana – amelyre igazából már nincs tér – vagy tovább várna, akkor a forint gyengülhet újabb rekordszintre. A kitörő valutaárfolyam az energiaáron és az importtermékeken keresztül átszivárog a hazai árakba is, amely inflációt gerjeszt. Az áremelkedés azonban a jegybank legnagyobb ellensége, ráadásul társadalmi népszerűségvesztéssel kell fizetni érte – áll a Sberbank közleményében. A bank elemzője úgy látja, a jegybank óvatos lépésekkel kezd majd neki egy szigorításnak is, például devizacsere-ügyletekkel szabályozza majd a bankrendszerben lévő forintlikviditást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.