időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Maszkba borult az ország: a többség nem akar szorulni a kötelező viselet miatt

Thurzó Katalin
2020.09.21. 08:00
Maszkba borult az ország: a többség nem akar szorulni a kötelező viselet miatt

A járványkészültség fokozódik, ezért mától háromlépcsős ellenőrzéssel az orr- és a száj eltakarására minden magyar számára kötelező viseleti rend lépett életbe az országban egységesen. Az egyedüli kivételek a hat éven aluli gyerekek, senki más nem mentesül, akkor sem, ha orvosi papírral igazolt betegség vagy fóbia, netán politikai meggyőződés miatt hanyagolná a maszkot. Alaposan kibővített felsorolás diktálja a kizárólagos helyszíneket, és külön részletezték a vállalkozót a vevője miatt is terhelő felelősségeket. Szabálysértéskor jön a dilemma: más lehetőség illeti a vásárlót, a vacsoravendéget vagy a színpadi előadás, könyvtár látogatóját, mint a zárt közösségi helyszínen, plázában, büfében, koncerten tartózkodó eladót vagy a felszolgálót, akárcsak a jegyszedőt. Mindenki hívhat rendőrt, de nem lesz gyakori eset, mert a visszavonásig érvényes szigorítás múlt heti bejelentésétől is már némiképp javult a fegyelem.

Szigorúbb fokozatra kapcsolt a járványkészültség, amelynek intézkedései – a hat éven aluliakat kivéve – mindenkit egyaránt szabálykövetésre késztet mostantól, feltéve, hogy az illető nem kíván felelőtlen magatartása miatt a múzeumból, az opera-előadásról vagy a pékségből – a többi jelenlévő pillantásaitól kísérve – rendőri felvezetéssel távozni.

Nemigen maradt kivétel, ahol immár ellenkezés nélkül kell a védőviselet. Ezek

az üzleteken és a tömegközlekedésen túl tipikusan a közösségek által látogatott kiszolgáló, szórakoztató, szolgáltató, illetve közművelődést elősegítő vagy kulturális, zenei helyszínek, rendezvények, illetve az ügyfélfogadást szolgáló helyiségek, továbbá az egészségügyi és a szociális létesítmények.

A járványhelyzettől függően érvényben lévő egységes szabály szerint ezeken a helyeken érkezéstől távozásig elvárás az orr és a száj megfelelő elfedése, amire immár nem alkalmas az eddig sokak által e célra használt divatos sál vagy kendő, esetleg a ruhaujj egy része, a pénztárnál, a kínálópultnál kapcsolatba lépünk a bolti alkalmazottal. Mivel nem szerepel a rendeletben, az még kérdéses, hogy például az arcot teljesen eltakaró, átlátszó plexi álarcok kiváltják-e a maszk felvételét.

Hatásos a büntetés és a razzia esélye

– Egészen biztos, hogy megugrik a maszkviselés, azzal együtt, hogy akik eddig megtagadták, nem biztos, hogy ez után meggyőződésből veszik fel,

inkább a bírságolástól való félelem vagy a boltból való kiutasítás esélye kényszeríti azt ki.

– mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György ismertette: a szövegezés alapján egyértelmű, hogy

a kormányrendelet nem a maszkviták, rendőrségi jelenetekig fajuló konfliktusok érdekében született, sokkal inkább az önkéntesen vállalt maszkviselést ösztönzi.

Kiemelte, hogy a boltokban az üzemeltető felelőssége elérni a szabályosságot a dolgozójánál és a vásárlójánál is, nem beszélve a saját kötelezettségéről.

Bécsi példa. Nálunk akkor rendelhetik el az utcai viseletet, ha romlik a helyzet
Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Nincs összekacsintás

Vámos György ismertette a szigorú menetrendet az ellenőrzéskor, ami nem teszi lehetővé, hogy a boltos diszkréten félrenézzen, ha a renitens vevő csak egy tejfölért ugrana be fedetlenül az üzletbe.

Elsőként fel kell szólítani a maszk felvételére. Ha a vevő továbbra sem hajlandó a viseletre, fel kell hogy szólítsák őt arra, hogy be se lépjen így a boltba, ugyanis nem saját ötletből, hanem

a rendelet által felhatalmazva a kereskedő mostantól köteles a kizárni a vásárlás lehetőségéből a maszk nélkül érkezőt.

– Ez azt jelenti, hogy a fedetlen arcú fogyasztó már be sem teheti a lábát a bejáraton. Mivel előírták számára, a boltos határozottan kell fellépjen, és ha a szóbeli tiltásra sem hajlik az illető a távozás vagy a szabályosság felé, a vállalkozó következő lépésként a rendőrség értesítésére köteles – magyarázta a szakértő.

Sokan hordanak mosható, patikában beszerzett vagy házilag varrt maszkot, a lényeg a szabályos fölhelyezés Fotó: MN

Ugyanis, ha elmarad a figyelmeztetés, a felszólítás, kitiltás, a vásárlás megtagadása, a boltost a területen illetékes kereskedelmi hatóság, vagyis a jegyző megbüntetheti, amelyről a rendőrségtől kapnak tájékoztatást – van idő a gyakorlásra, mivel a bírságolás csak 15 nap múlva élesedik.

A sorok között szabadulna

Akkor, ha a maszktagadó vevő bejut a vásárlótérbe, mert belépéskor még szabályosan, maszkkal érkezett, ám a tervei szerint a sorok között már megszabadul a védőviselettől: leveszi, lehúzza, félretolja – jó tudni, hogy ezzel már megszegi a rendeletet. Ilyen esetben a boltosnak azonnal határozottan utasítania kell az illetőt a távozásig szabályos maszkviseletre, különben azt is tudnia kell, hogy megtagadják tőle a bevásárlás lehetőségét.

- Nem kell többször összefeszülni az üzleten belül, mert ezután már hívni kell a rendőrséget

– emelte ki a főtitkár. Hozzáfűzve, hogy ha a felelőtlen vevő azzal számol, hogy elintézi a bevásárlást, mire kiérkezik a hatóság, legkésőbb a pénztárnál marad hoppon, mivel a kiszolgálását meg kell tagadnia az alkalmazottnak.

– A szalagokra felpakolt termékeket nem fogja tudni kifizetni, viszont azzal végképp nem tanácsos próbálkozni, hogy önkényesen elpakolja a választott árucikkeket, mert az már függetlenül a maszktémától, önmagában bűncselekménynek minősül, amiért garantált az elszámoltatás – jegyezte meg Vámos György. Ezzel együtt, mint mondta, nem kell arra számítani, hogy egymás fenyítésére, házmester-mentalitásra készülhetnek a békés áruházi hangulathoz szokott fogyasztók, mivel egyébként a szúrópróbaszerű hatósági ellenőrzéskor van a legnagyobb esély rá, hogy egyenruhásnak kell rendet tenni, ahhoz is tettenérés kell.

Kinek van igaza?

Felmerül a kérdés: hogyan bizonyíthatják az igazukat az érintettek? A legtöbbször a boltokban a vásárlóteret megfigyelő kamerarendszer működik, amelyről felirat tájékoztat a bejáraton, a felvételek pedig felhasználhatók a hatóság tájékoztatásához. A kereskedő az üzletben tartózkodó két másik tanúval is igazolhatja, hogy szabályosan járt el, a vevő viszont nem, vagyis látható, hogy vesztes helyzetbe kerül az a fogyasztó, aki az üzleten belül megpróbál trükközni.

Egyikük szabályosan jár el, másikuk nem. Az ajtóban kapja a felszólítást, aki nem visel maszkot (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán

Fordított esetben, ha a maszkos vásárló fedetlen orral vagy szájjal találja az üzlet dolgozóját, ami egyértelmű kötelezettségszegés, amiért ráadásul a munkaadója felel, a vásárló ilyenkor a fogyasztóvédelmi törvény szerint szóbeli panaszt tehet az üzlet vezetőjének, esetleg a klasszikus Panaszkönyvbe is beírhatja az észrevételét – ezt a boltos 30 napon belül köteles kivizsgálni és megválaszolni. Továbbá a fogyasztónak is joga van a hatóságnál bejelentést tenni, a rendőrségen vagy a jegyző hivatalában. Várhatóan azonban ritkán jutnak majd idáig a maszkos helyzetek, amelyben a betérőnek jóval kisebb esélyei vannak igazának alátámasztására.

– Azt kell észben tartani, hogy csak akkor büntet a hatóság, ha az elvárt magatartástól bizonyítottan eltértek. Tartsuk észben, hogy a fentieken túl akkor is rá kell szólni a vevőre, ha rosszul viseli a maszkot, például letolja az orráról, az egyik fülén lógatja vagy méretének nem megfelelő, ezért szabálytalan a viselete – jelezte a főtitkár.

Kitért rá: ha a munkáltató úgy tapasztalja, hogy az érkezéstől távozásig kötelező maszkviselet megviseli az alkalmazottat vagy olyanok a bolti körülmények, például párásabb vagy zsúfolt a helyiség, akkor meg kell oldani, hogy a dolgozó gyakrabban mehessen ki a friss levegőre.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete pedig azt jelezte, hogy

megkönnyebbült a több tízezres, főként nőkből álló munkaerő-állomány az üzletekben,

hogy immár rendőrt is hívhatnak a maszktagadók megjelenésekor.

Az eljárás szerint ugyanis még a biztonsági őröket sem ruházza fel rendkívüli helyzetekre hatósági jogokkal, ezért mielőtt elfajul a vita, a szakszervezet azt tanácsolja, rendőrt kell hívni. Lényeges, hogy a dolgozók tisztában legyenek a büntetésekkel is, pontosan azzal, hogy kinek kell kifizetni, emellett azt is fontos észben tartania a bolti munkavállalóknak, hogy a cégeknek ingyen kell biztosítania a beosztottak egész napos védelmi viseletét.

 

Kinézik azokat, akik hanyagolják a védőeszközt

Azonkívül, hogy mostantól 23 órakor véget érnek az összejövetelek, a vendéglátóhelyek teljes területén – tehát nem csak a vendégtérben – kötelező viselni a maszkot, viszont nem a betérő vacsoravendégeknek, hanem minden egyes ott dolgozónak, tehát a felszolgálón kívül immár a szakácsnak, takarítónak, háttérszemélyzetnek is. A beosztott kizárólag az üzlet területén kívül, pihenésképpen válhat meg ideiglenesen a viselettől, például az ebédidejében, bár ha azt vendégként a munkahelyén költi el, arra az időre vendégnek minősül, amíg elhagyhatja a viseletet. Azonban ha a privát, nyilvánosságtól elszeparált öltözőbe, pihenőbe, mosdóba vonulna vissza, magán kell tartania a maszkot, mivel továbbra is az üzlet területén tartózkodik. Nem csak a hagyományos vendéglőkben lesz kihívás a szabály alkalmazása. A kötelezettség olyan tipikus fogyasztási helyeket is érint, mint a büfé, a lakókocsis sütöde, a gyorsétterem vagy éppen a koktélbár. Ahol a vendég az utcán várakozik, az étel- és italkiszolgálóknak, illetve -készítőknek használniuk kell az arcot takaró viseletet. Felmerülhet, de egyelőre arról nem szól előírás, hogy az élelmiszer-rendelést vagy a készételeket kiszállító gépkocsivezetőn legyen-e maszk, miközben a gyakorlatban a futárcégeknél a kézbesítéskor már viselik. Az is érdekes dilemma, hogy a vevő a vevőt, vagy a látogató a látogatót miként bírhatja rá a szabályos fellépésre a közösen használt területeken, amit ha valaki távozás előtt megszeg, számítson rá, hogy lesújtó pillantások és kínos megjegyzések illethetik a többi megjelent részéről, amíg az illetékes személyzet nem intézkedik. Ha az egyéb közösségi helyeken szegik meg a kötelezettséget a betérők, alapvetően a hely üzemeltetőszemélyzete kell figyelmeztesse, ki azonban nem utasíthatják, mert arra nem ad felhatalmazást a kormányrendelet. A kereskedőkkel és a távolsági buszok vezetőivel ellentétben a más helyszínek alkalmazottaira bírságolást sem írnak elő, ha hibát vétenek, ám ha maszk nélkül érkezik a néző a moziba, színházba, kötelesek felhívni a figyelmét. Kritikus esetben az illetékes kormányhivatalnál panaszolható be a fogyasztó, vagy ha szükséges, a rendőrséget kell értesíteni, amelynek esélye jellemzően meghátrálásra készteti a számonkérést kerülő ellenállót. Viszont például a színházban mindenhol, az előadás megtekintése közben is kötelező viselettől kis időre bent is meg lehet válni: mivel a büfében vendégként nem kell maszkban lenni, szabályos, ha a fogyasztás idejére leveszi, míg a felszolgálónak és a pultosnak kötelező az előírt védelem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.