időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Minden nyári hónapra jutott égszakadás

Munkatársunktól
2020.09.03. 15:22

Az idén május 1-je és augusztus 31. között csaknem 85 ezer bejelentés érkezett egyéni és társasházaktól, egyebek mellett vihar, felhőszakadás, jégverés, tetőbeázás, villámárvíz okozta károkról. Mindezek következtében a lakásbiztosítási szerződésekre a biztosítók előreláthatólag 6,6 milliárd forintot fizetnek ki, szemben az előző év azonos időszakának 4,1 milliárd forintjával – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tegnap. Hozzátették, ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett károk.

Idén a legtöbb bejelentés a június 12–14-i, július 24–25-i és az augusztus 17–18-i viharokat követően érkezett. A főváros mellett Pest, Békés, Bács-Kiskun, Szolnok, Szabolcs-Szatmár, Borsod és Hajdú-Bihar megyéket sújtotta leginkább az időjárási anomália.

A Mabisz 2010 óta összesíti a nyári viharszezon adatait, az elmúlt tíz évben a lakossági bejelentések száma meghaladta az 1,3 milliót, amelyekre a társaságok több mint 93 milliárd forintot fizettek ki. A villámcsapás okozta károk azonban külön tételt képeznek a biztosítói statisztikákban, és 2010 óta több mint harmadannyival terhelték meg a társaságok kárráfordítási összegeit, mint a viharok. Ezeket a károkat azonban a szövetség nem szezonális jelleggel, hanem éves szinten összesíti: 2019 végén a 34 milliárd forintot is meghaladta a számla, míg idén az első nyolc hónapban beérkezett húszezer bejelentés nyomán 2,1 milliárd forintot térítettek meg ügyfeleiknek a társaságok.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ezen összegeknél is jóval több kárt okozhatott a viharszezon a lakosságnak, hiszen nagyjából minden negyedik ingatlannak nincs biztosítása, így a lakásbiztosítási szerződéssel nem rendelkező károsultak veszteségei nincsenek benne a kárkifizetési statisztikákban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.