időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Negyvenöt naperőművet épített az MVM szerte az országban

2020.09.07. 20:36

Összesen 45 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt meg nem haladó fotovoltaikus kiserőművet (nepelemparkot) épített két régióban az MVM Zöld Generáció Kft.

Összesen 45, 0,5 megawatt beépített teljesítményt meg nem haladó fotovoltaikus kiserőművet (napelemparkot) épített két régióban az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

A társaság 21 kiserőművet létesített a Tiszántúlon, 24-et pedig a Dél-Dunántúlon, részben európai uniós támogatással.

A két projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagosan több mint százezer gigajoule mennyiséggel emelkedik. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyisége pedig évi közel harmincezer tonnával lesz alacsonyabb.

A két régióban átadott villamosenergia-termelő rendszerek összesített beépített kapacitása 26,6 megawatt.

Fotó: Pexels

A fejlesztések a Tiszántúlon, az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén a következő településeken valósultak meg: Fehérgyarmat, Kétpó, Kisújszállás, Kisvárda, Körösújfalu, Mátészalka, Nagyhalász, Nyíradony, Nyírbogát, Püspökladány, Szajol, Tarpa és Tiszakécske. A Dél-Dunántúlon, az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén pedig Barcs, Beremend, Bonyhád, Cece, Iregszemcse, Kemse, Komló, Lengyeltóti, Paks, Pécs, Sárbogárd, Somogytúr, Tamási és Zalaapáti adott helyet a létesítményeknek.

Az MVM-csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a száz megawatt beépített teljesítményt.

Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek, amely mennyiség mintegy ötvenezer háztartás, azaz több mint százezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.