Néhol csúcsot dönt a lakásépítés, máshol alig épül otthon

Nagy szórást mutat az ország egyes területein a tízezer főre jutó épített lakások száma.

2020. 09. 13. 17:55
Új építés, használt lakás vagy akár régi családi ház bővítése. Megfontolandó lehetőségek Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy szórást mutat az ország egyes területein a tízezer főre jutó épített lakások száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2019 című kiadványa szerint a 2014 és 2019 közti időszakban

Győr-Moson-Sopron megyében 226 új lakás jutott tízezer főre, ennek azonban mindössze huszada, 11 a mutató Nógrád megyében. Pest megyében 128, Budapesten 98 új lakás jut tízezer főre.

Az elemzés szerint a mélypontot 2013 jelentette, amikor alig több mint hétezer lakást vettek használatba. A 2015-ös átmeneti csökkenést kivéve azóta évről évre több lakás épült, 2019-ben ennek csaknem háromszorosa, több mint 21 ezer. A megelőző évhez viszonyítva 2018-ban 23 százalékkal bővült az átadott új lakások száma, majd tavaly is ötödével több lakás épült. 2019-ben a lakások csaknem felét Budapesten és Pest megyében vették használatba.

Felfutó kivitelezések. Budapesten szinte kizárólag vállalkozások építenek lakásokat
Fotó: Bach Máté

Lakosságszámra vetítve 2019-ben a legtöbb lakás Győr-Moson-Sopron megyében épült (55 tízezer lakosra), ami az országos átlagnak több mint két és félszerese. Az átlagot további négy megye – Pest, Vas, Veszprém és Somogy – és a főváros teljesítménye haladta meg.

Érdekesség, hogy az építések súlya ötödik éve tolódik a vállalkozások felé, két éve 50 százalék fölötti. A természetes személyek által épített lakások aránya a 2000-es évek folyamán 2019-ben volt a legalacsonyabb (41 százalék). Budapesten a vállalkozások súlya 84 százalékot tett ki, a községekben csak minden negyedik lakásnál volt szerepük.

Ugyanakkor a használatba vett lakások fele családi házban, 42 százaléka többlakásos épületben, négy százaléka lakóparkban található.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma második éve csökken, 2019-ben számuk 35 123 volt. Az ezek alapján építendő új lakások csaknem kétharmadát Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében tervezik. A tervezett új lakásoknak mindössze 0,2 százaléka készülhet el Nógrádban, 0,4 százaléka Tolnában 0,6 százaléka pedig Békés megyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.