Szembe kell nézni a kockázatokkal

Matolcsy György MNB-elnök átmenetileg elengedné a költségvetés hiányát is.

Magyar Nemzet
2020. 09. 01. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár feladná az „Egyensúly és növekedés” bevált receptjét is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke annak érdekében, hogy a 2020-as évek kockázatainak megfelelő kezelésével Magyarország megnyerje a 2030-ig előttünk álló évtizedet. Matolcsy György (képünkön) a Növekedés.hu-n közölt A kockázatok évtizede című írásában úgy véli, átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, de 2022 után kötelező lesz visszafordulni. A magyar gazdaságtörténetben ugyanis példátlan pénzügyi forrásbőség lép fel az EU-ból, az MNB programjai révén, a bankrendszerből, valamint a családi és vállalkozói megtakarításokból – érvel a szakember. Kiemelve ugyanakkor, hogy a forrásbőség igazi kockázatát azok a költések jelentik, amelyeket nem hangoltak össze versenyképességi fordulattal. – Ha nem vigyázunk, megismétlődhet az 1970-es évtized kudarca: külső eladósodás egy fenntarthatatlan gazdasági szerkezet fenntartásáért – figyelmeztet a jegybankelnök.

Matolcsy György a 2020-as esztendők kockázatainak mérséklésére vagy semlegesítésére ugyanakkor az első és legfontosabb kihívásnak a társadalmi együttműködés megőrzését és a politikai stabilitás fenntartását jelöli meg. Hangsúlyozva, hogy ehhez az évtized várható természeti, egészségügyi, gazdasági és pénzügyi válságait mind jól kell kezelnünk, hasonlóan a Covid–19 első hullámához. Az MNB első embere mindehhez hosszú távon fenntartható felzárkózási modell kiépítését szorgalmazza. Megjegyzi: a mai magyar gazdasági modell már jelentős mértékben ilyen, de még sok a hiányzó láncszem. Legfontosabb, hogy Magyarországnak legyen világos jövőképe, ezt Matolcsy György Ausztria gazdasági fejlettségi szintjének, életszínvonalának és életminőségének utolérésében látja. Az elnök írásában azt javasolja, hogy a megvalósítási stratégia a teljes versenyképességi fordulat legyen, azzal a céllal, hogy évente egy helyet javítunk az MNB Versenyképességi rangsor magyar helyezésén, így a kilencedik helyre jöhetünk fel 2030-ra.

Az írás azt is sugallja: a Trianon utáni száz esztendő utolsó tíz évét megnyertük, ráadásul a teljes hosszú időszak legjobb teljesítményével. Most a 2030-ig előttünk álló évtized megnyerésére kell koncentrálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.