Érkezik a gazdák számlájára az agrártámogatások előlege

Közel 170 ezer gazdálkodó jut hozzá a legfontosabb nemzeti és uniós kifizetések előlegéhez a következő hetekben.

Nagy Kristóf
2020. 10. 16. 6:44
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától indítja az európai uniós és a nemzeti agrártámogatások előlegének folyósítását a Magyar Államkincstár. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint

Magyarország az idén is az uniós szabályozás szerinti első lehetséges időponttól kezdi folyósítani a pénzeket.

Jogcímtől függően az előleg mértéke a teljes összeg legfeljebb 70, illetve 85 százaléka.

Az agrártámogatások előlegének lehető legkorábbi kifizetése 170 ezer gazdálkodó pénzügyi stabilitásához járul hozzá
Fotó: Mirkó István

A most induló kifizetések mintegy 170 ezer gazdálkodót érintenek.

Az agrártárca emlékeztetett: az idei évben a koronavírus-járvány jelentette nehézségek vagy a gyümölcsösökben pusztító, szinte példa nélküli fagykárok miatt kiemelten fontos, hogy az érintett gazdálkodók mielőbb hozzájussanak az őket megillető pénzekhez.

Ezzel is hozzájárulva a pénzügyi stabilitásuk megőrzéséhez és az őszi mezőgazdasági munkák elvégzéséhez.

A magyar mezőgazdaság évente 700-800 milliárd forintnyi támogatásban részesül, a tavalyi összeg 793 milliárd forint volt.

Az összeg magában foglalja

  • a közvetlen támogatásokat,
  • a Vidékfejlesztési program pályázatain elnyert összeget,
  • a nemzeti támogatásokat,
  • valamint a piaci alapú, támogatott konstrukciókat.
  • Egységes kérelmet 2020-ban ötmillió hektárra nyújtottak be a gazdák.

    Nagy István agrárminiszter korábban azt közölte, a 170 ezer gazdálkodó idén benyújtott egységes kérelmeire az előlegfizetéssel, majd annak lezárulta után a novembertől utalható részfizetésekkel összesen 290 milliárd forintot kapnak az érintettek a Magyar Államkincstáron keresztül.

    Az állattartóknak járó átmeneti nemzeti támogatásának kifizetése is mától indul
    Fotó: Mirkó István

    Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása. Az uniós krízistartalék maradványából eddig ötmilliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.

    Az agrárminiszter szerint elsőbbséget élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden olyan jogcímnél elinduljon az utalás, amelynél erre megvan a lehetőség. A területalapú támogatásokon túl az egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások kifizetése is megkezdődik.

    Idetartoznak egyebek mellett a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után elérhető támogatások.

    A támogatások utalásáért felelős Magyar Államkincstár azt kéri a gazdálkodóktól, a gyorsabb kifizetés érdekében elektronikusan adják be a kérelmeket, emellett mielőbbi választ kérnek attól a közel nyolcezer gazdálkodótól, akiknél az egységes kérelmek pontosítására van szükség.

    Milliárdokat kapnak az állattartók a betegségek megfékezésére

    A baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására meghirdetett pályázatra a kétmilliárd forintos keretnél jóval magasabb összegre, 5,4 milliárd forintra nyújtottak be az érintett gazdálkodók támogatási igényt. Az Agrárminisztérium ezért azt hangsúlyozta, megemelik a keretösszeget, így várhatóan minden olyan pályázó hozzájut a támogatáshoz, aki megfelel a pályázati követelményeknek.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.