Utazóládában hódít a kézműves ünnepi kínálat

A kezdeményezés a koronavírus-járvány miatt idén lefújt, Vörösmarty téri hagyományos Budapesti Karácsonyi Vásárhoz kapcsolódik.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 11:22
null
Az árakban a Vörösmarty téri és a bazilika előtti vásár is követi a nyugati mintákat, ezért a külföldiek szerint egyik kínálat sem drágább az átlagosnál Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar mesterek minőségi kézműves portékáira hívja fel a figyelmet a Magyar Kézműves Szövetség Vörösmarty téri utazóládája – tájékoztatott a Turizmus.com. A kezdeményezés a koronavírus-járvány miatt idén lefújt, Vörösmarty téri hagyományos Budapesti Karácsonyi Vásárhoz kapcsolódik, ahol éveken át a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínáltak egyedi alkotásokat.

Az emblematikus esemény 2015-ben. A karácsonyi vásár az elmúlt két évtizedben még egyszer sem maradt el Fotó: Mohai Balázs MTI

A portál beszámolója szerint az új helyzethez alkalmazkodva indult útjára a Vörösmarty téri utazóláda, amelybe azokból az tárgyakból került be néhány, amelyeket eddig megvásárolhattak az érdeklődők az adventi forgatagban. A kézműves szövetség ezzel a manufaktúráikat, termékeiket szeretné népszerűsíteni, amelynek kapcsán Szabó Kata elnök hangsúlyozta, hogy az áraik mindenkinek elérhetőek, és nem változnak a karácsonyra, egész évben ugyanazokon az árakon dolgoznak.

A lassan tíz éve megalakult szövetség közel hatvan–hetven alkotója több mint száz családnak és közel ötszáz embernek teremt munkát a manufaktúráikban. A járvány miatt az idei tavaszi és téli tradicionális vásárokkal nem számolhatnak az érintettek, ezért főbb bevételeik megcsappantak, így a kézművesek is a turizmus visszaesésének elszenvedői.

Idén legfeljebb a virtuális térben lehet képzeletben megérinteni a karácsonyi portékákat Fotó: Mohai Balázs MTI

Ahogy a tíz éve alakult szövetség elnöke jelezte, a járvány annyira ellehetetlenítette az alkotókat, hogy félő, a több mint húsz tradicionális szakmát képviselő szövetség nem tud talpra állni és műhelyeit újra megnyitni, amivel veszélybe kerülhet a Nyitott műhely program, amelyben a fiatalabb generációknak is megmutatják az ősi tevékenységek vonzerejét.

Szabó Kata kiemelte: a kézművesek portékái az online térben viszont elérhetők, ahol a képviselt mesterségek a textilművestől és a bőrdíszművestől a kékfestőn át a faművesig és a fazekasig terjednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.