Nincs beavatkozást igénylő kockázat a hazai hitelpiacon

A koronavírus-járvány növelte a pénzügyi stabilitási rizikót, de Magyarország időben lépett és rendelt el hatékony intézkedéseket

Munkatársunktól
2020. 10. 02. 21:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű, makrogazdasági szinten átfogó beavatkozást indokoló kockázatok. A magyarországi bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a hitelintézeti rendszer finanszírozása stabil – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a legfrissebb Makroprudenciális jelentés tegnapi bemutatóján.

Az MNB szerint a folyósítások növekedésében lassulás jöhet, azonban 2021–2022-re akár két számjegyű növekedéssel is lehet számolni
Fotó: Katona Vanda

– A koronavírus-járvány növelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat, de Magyarország időben avatkozott be, és hozott hatékony intézkedéseket – idézte fel a szakember. Ezeket segítette az elmúlt években felépített védőháló is, amelynek révén a hazai bankrendszer stabil állapotban nézett szembe a járvánnyal, és továbbra is képes betöltetni gazdaságfinanszírozó szerepét. A meghozott intézkedések között az MNB főosztályvezetője kiemelte a 2015-ben bevezetett adósságfék-szabályokat, a banki tőkepufferek csökkentését a hitelezési kapacitás növelésére, valamint a minősített fogyasztóbarát termékkör bevezetését.

Mint ismert, az MNB a lakáshitelek és a biztosítások után jövő évtől a személyi kölcsönöket is bevonja a minősített fogyasztóbarát termékcsaládba,

hogy könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető termékek kerüljenek forgalomba. A jegybank szerint a hitelpiacon jelenleg nincs túlfűtöttség, és nem is várható a kialakulása. A folyósítások növekedésében lassulás jöhet, azonban 2021–2022-re akár két számjegyű növekedéssel is lehet számolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.