A telefonos játékoknál hasznosabb időtöltést is választhatunk

Mikroönkéntességgel is jobbá válhat a világ – vallja Hans Jørgen Wiberg, a vakok és látássérültek, valamint az önkéntes segítők közti videótelefonos kapcsolat kiépítését szolgáló applikáció ötletgazdája. Így gondolja az a több mint négymillió felhasználó is, akik segítőként töltötték le az alkalmazást.

2020. 10. 19. 7:45
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzelje el, hogy látássérült vagy vak, és éppen vacsorát főz. A recept szerint egy doboz kókusztejet kell hozzáadni az ételhez, ám a hűtőben három ugyanolyan doboz van, és csak az egyik a kókusztej. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet hazardírozni, de nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. Vagy át lehet sétálni a segítőkész szomszédhoz, és megkérni, hogy válassza ki a megfelelő dobozt. Számtalan ilyen élethelyzet adódik a vakok és látássérültek világában, amikor csak egy-egy pillanatnyi, de annál fontosabb segítségre szorulnak. Nem látják, mikor jár le az élelmiszer, mit mutat a közműfogyasztást mérő óra, és nem lehet folyton a segítőkész szomszédot kérdezgetni.

Hans Jørgen Wiberg dán bútorkészítő maga is látássérült, mára öt százalékra szűkült a látósávja, noha egészségesen, 180 fokos látótérrel született. Nagyjából egy tenyérnyi, a közvetlenül az arca előtti teret látja. Amikor egy szervezet munkatársaként vakokat és látássérülteket látogatott az otthonukban, hogy segítsen nekik a mindennapi feladatok elvégzésében, gyakran hallotta tőlük, hogy ha csak napi néhány percre látnának, már annak segítségével is sokkal könnyebben boldogulnának, nem kellene a barátoktól és a családtagoktól folyton segítséget kérni. Így pattant ki a megoldás ötlete Wiberg fejéből. A Be My Eyes (Légy a szemem!) applikációval úgy segíthetik a látók a nem látókat, hogy a videóhívással ott is vannak a helyszínen, de valójában nem kell bemenniük a lakásba.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Az alkalmazás kifejlesztésének másik alapja az volt, hogy a vakok korábban is használták a videóhívást segítségkéréshez, de ehhez szintúgy elengedhetetlen volt, hogy a hívott fél az adott pillanatban ráérjen és válaszolni tudjon.

Vagyis olyan megoldást kellett találni, amivel a segítség azonnal érkezik, de nem jelent terhet a hívott félnek.

A Be My Eyes önkéntesei közül viszont biztosan akad olyasvalaki a nap bármelyik pillanatában, aki kész válaszolni a látássérült kérdésére. Ahogyan Wiberg fogalmazott az alkalmazást bemutató TEDx-előadásában: az önkéntes egy pillanat alatt megmondja, hogy a bal oldalon van a kókusztej, és még csak meg sem kell hívni egy kávéra, elég megköszönni és folytatni a főzést.

Az önkéntesek oldalát is érdemes megvizsgálni Wiberg elmondása alapján, aki szerint az applikációhoz csatlakozni a jótékonykodás egyik legegyszerűbb módja.

– A szabadidőnket gyakran játékokkal ütjük el, mint az Angry Birds vagy a Fruit Ninja. De szerintem ennél jobbat is tudunk. Szabadidős játékok helyett szabadidős mikroönkéntességet – vallja a Be My Eyes nonprofit szervezet alapítója.

Önkéntesekből nincs is hiány, hiszen a cikk írásakor 4 271 422 regisztrált segítőt tart nyilván az app világszerte. Emellett kis híján 257 ezer látássérült telefonjára töltötték le az applikációt. Az alkalmazásban több mint száznyolcvan nyelv, illetve a világ összes országa közül lehet választani, így magyarok is használhatják. Az appban személyes történetek között is böngészhetünk, és a sajátunkat is feltölthetjük videós formátumban.

Érdekesség, hogy az app iOS-re készült első verzióját a 2015. januári indítását követő 24 órában tízezren töltötték le. Két és fél évvel később vált elérhetővé az androidos felhasználóknak is, a Google-nél pedig négy díjat is elnyert az applikációk megméretésében 2017-ben és 2018-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.