Segítség a lakásfelújítási programhoz

Családi házak energetikai korszerűsítési kérdéseiben, lakásvásárláskor figyelembe veendő műszaki-energetikai szempontokban, vállalkozásoknak pedig a telephelyük és a gyártási folyama­taik hatékonyabb energiafelhasználásában segítenek a Nemzeti Energetikusi Hálózat szakemberei. Nagy Gyula, a jövő évtől a feladatot ellátó Magyar Mérnöki Kamara elnöke lapunknak azt mondta: a bővülő lakástámogatások megfelelő felhasználásában is érdemi szerepe lehet a tanácsadói munkának, amely nem tervezést vagy tanúsítványkészítést jelent, hanem az irányok kijelölését. Az ügyfeleknek a szolgáltatás ingyenes, de a tanácsadás alapján megvalósuló beruházás eredményeiről beszámolási kötelezettségük lesz.

2020. 10. 28. 6:44
null
Az ügyfelek ingyenes szolgáltatást vehetnek igénybe a korszerűsítéshez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiahatékonyságról szóló törvény módosításával jövő évtől a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) feladata lett a korábban a fővárosi és megyei kormányhivatalokban működő Nemzeti Energetikusi Hálózat feladatainak ellátása. Ennek megfelelően jövő évtől a kamara ingyenes energetikai tanácsadást nyújt a lakosságnak, a vállalkozásoknak, és tájékoztatást ad az elérhető energiahatékonysági pályázatokról. Nagy Gyula, az MMK elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, nagyon sokféle tevékenység, tanácsadói feladat jöhet szóba a családi házak energetikai korszerűsítési lehetőségeitől a lakásvásárlás előtt állóknak nyújtott műszaki-energetikai tanácsadásig, illetve a vállalkozások telephelyi kérdéseitől a gyártási folyamatok hatékonyabb energiafelhasználásáig.

A jelenleg is elérhető és jövőre bővülő lakástámogatások megfelelő felhasználásában is érdemi szerepe lehet a tanácsadói munkának. Azzal például, hogy 2021-ben felújításra is milliós nagyságrendű támogatást ad az állam, egyre több családi ház energiahatékonysági korszerűsítése történhet meg

– jegyezte meg az MMK elnöke.

Az ügyfelek ingyenes szolgáltatást vehetnek igénybe a korszerűsítéshez
Fotó: Havran Zoltán

– A kamarában sok jó szakember áll rendelkezésre, közülük kerül majd ki az a kör, amelyik részt vesz ebben a nem kis feladatban. Induláskor ­30-40 fővel tervezünk, de később valószínűleg száz körüli lesz az aktívan részt vevő szakértői létszám. Országos szintű szolgáltatásról van ugyanis szó, ezért régiónként szeretnénk tanácsadói csoportokat felállítani – fejtette ki Nagy Gyula, hozzátéve, hogy

a vírushelyzetben egyelőre kevésbé a személyes találkozók, a szakmai fórumok vagy éppen a workshopok lesznek előtérben, mint inkább az online tanácsadások.

A kamara elnöke hangsúlyozta: szakértőik nem tervezési feladatokat látnak el, de nem is energetikai tanúsítványt készítenek vagy auditálást végeznek. A tanácsadók pártatlanságát az biztosítja, hogy nem határoznak meg konkrét beépítendő eszközt vagy típust, ahogy konkrét személyt, céget sem javasolnak a tervezés, a kivitelezés elvégzésére. – Elsősorban a tervezés javasolt irányáról, módjáról, eszközeiről, a megoldásban közreműködők fellelhetőségéről és a legfontosabb figyelembe veendő szempontokról adnak majd tájékoztatást a szakembereink – jelezte Nagy Gyula.

Bár a tanácsadás az ügyfélnek ingyenes, a hozzájuk fordulóknak kötelezettséggel jár mindez.

Ha pél­dául a tanácsadás alapján valósul meg egy energiahatékonyságot növelő beruházás, akkor visszajelzést kell adni, hogy milyen tervezési munka, milyen mértékű korszerűsítés történt, és ez milyen kimutatható előnyökkel járt az ügyfélnek. Nagy Gyula szerint ezekből az adatokból pontosabb kép alakulhat ki az ország energiahatékonyságot célzó beruházásairól és ezek intenzitásáról. Az összehasonlíthatóság érdekében rögzítik a kiinduló állapotot, majd a tanácsadás alapján elvégzett lépések után állapotfelmérés történik.

Mivel a kamara köztestület, és feladatait, szolgáltatásait alapvetően a befolyt tagdíjakból fedezi, a feltételek megteremtéséhez és a feladatok folyamatos teljesítéséhez megfelelő költségvetési támogatást kap. Ez a forrás az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül biztosított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.