Start előtt állnak az új uniós pályázatok

Már a következő év első felében megjelenhetnek az új uniós pályázatok. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint minden adott ahhoz, hogy jelentős lendületet vegyen a gazdasági növekedés.

2020. 10. 31. 8:48
null
Essősy Zsombor Fotó: Simon Moricz-Sabjan Forrás: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a kormány az új hétéves uniós pályázati időszak alapdokumentumát, az úgynevezett Partnerségi megállapodást, amellyel kezdetét vette a megközelítőleg három hónapig tartó társadalmi egyeztetés. Ebben szerepelnek az új operatív programok, amelyek összesen összesen 35,1 milliárd euró (több mint 12 ezer milliárd forint) fejlesztési forrást jelentenek Magyarországnak a következő években – hívta fel a figyelmet a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.

A dokumentumból látszik a fejlesztési ciklus iránya, amely a magyar középvállalkozói réteg megerősítését tűzte ki célnak – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója. Jelezte: olyan vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, amelyek a külpiacokra is termelnek, beszállítanak a multinacionális cégeknek, míg egyúttal olyan árukat állítanak elő, amelyekkel kiválthatók az importált termékek. Úgy, hogy mindezt nagy hozzáadott értékű tevékenység mellett teszik.

– Ha ebben sikert érünk el, akkor ezek a cégek el tudják látni termékeikkel az egész országot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy be kellene zárkóznunk. Ezeket az árukat nem azért kell megvenni, mert magyar termékek, hanem azért, mert jobbak – magyarázta.

A tervezetben a következő operatív programok szerepelnek: Digitális megújulás operatív program, Humánfejlesztési operatív program, Magyar akvakultúra-fejlesztési operatív program, Mobilitás operatív program, Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program, Versenyképes Magyarország operatív program és Zöldinfrastruktúra és klímavédelmi operatív program. A vállalkozásfejlesztési keret a többi között segíti a termelékenység növelését, a kiemelt stratégiai ágazatok erősítését, a digitális gazdaság megvalósítását, a kutatás-fejlesztést, a képzést és a foglalkoztatás bővítését is.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon

Az előző hét év inkább a feldolgozóipart támogatta, most előtérbe kerül a szolgáltatás területe. Ez fontos változás, mert az utóbbi a GDP kétharmadát jelenti – mutatott rá a vezérigazgató. Essősy Zsombor szerint minden adott ahhoz, hogy a jövő év első felében megjelenjenek az új pályázatok. Hangsúlyozta: ha a fent említett mellett minden elérhető uniós pénzt összeadunk, akkor a keret eléri az ötvenmilliárd eurót.

– Pénz van, és rengeteg cég akar beruházni, bíznak a jövőben. Ha a lehetőségeket jól használjuk ki, akkor ki lehet törni a válságból – tette hozzá a szakértő.

A tervek szerint a pályázatok akár már a 2021-es év első negyedévében megjelenhetnek, ezzel is segítve a vállalkozások fejlesztéseinek megvalósulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.