Jegybanki javaslatok: újra lendületbe jöhet a gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank kedden megjelentette ötvenpontos javaslatcsomagját, amellyel a kormány munkáját kívánja támogatni.

Magyar Nemzet
2020. 10. 01. 5:55
null
A Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a Kormány válságkezelő munkáját Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek idén és jövőre megfelelő impulzust adnak a gazdaság alacsony fordulatszámon pörgő motorjának, ugyanakkor 2022-től képesek biztosítani az automatikus konszolidációt, a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállását – fogalmazza meg a Magyar Nemzeti Bank a honlapján kedden közzétett, ötvenpontos gazdasági javaslatcsomag egyik alapvetését, amelyben a koronavírus-járvány hatásaira adandó, újabb lehetséges válaszlépéseket vetik fel ötven pontban.

Szándékai szerint a jegybank segíteni kívánja a kormányt a pontokba szedett konkrét javaslatokkal Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

A jegybank a javaslataival a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját kívánja támogatni a koronavírus-járvány második hulláma által okozott rendkívüli helyzetben.

Sok a közös pont és vannak eltérő álláspontok is, de több a kőbe vésett, közös célkitűzés.

Akárcsak a kormány, a nemzeti bank is úgy vélekedik, hogy az akut feladatok közé tartozik a családok védelme, a munkahelyek megőrzése és a célzott adócsökkentések, beruházási programok felgyorsítása – ehhez az első hullámmal érkezett válság sikeres kezelése már alapot ad. A felzárkózást pedig egyebek mellett a versenyképesség erősítésével kell megalapozni.

A Magyar Nemzet A válságkezelés 50 pontja című aktuális dossziéjában szakértők értékelik a jegybanki javaslatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.