Helyzetbe hozni a megrendelőket és a kivitelezőket

Koji László: A lakásáfa visszavezetése megrendelőket, fejlesztőket, kivitelezőket is helyzetbe hozhat.

2020. 10. 01. 5:55
null
A kisebb társasházépítések segítséget kaptak a fejfájásmentes befejezéshez Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jegybank javaslataiban szakmai szervezetek korábbi felvetései köszönnek vissza, örömmel láttuk viszont ezeket a csomagban – mondta lapunk érdeklődésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. A Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett ötvenpontos csomagjában öt pont vonatkozik a lakáspiacra, otthonteremtésre.

Ezek között szerepel a barnamezős területek mielőbbi kijelölése és jogszabályban rögzítése, az ötszázalékos lakásáfa általános visszaállítása kiegészítve négyszázalékos szektorális különadóval, valamint az áfa-visszatérítés lehetőségének kiterjesztése az összes magyarországi településre a magáncélú lakásépítéseknél. A jegybank mindemellett fiataloknak és állami alkalmazottaknak szóló bérlakásprogramot szorgalmazott, továbbá azt, hogy ösztönözni kellene a hazai építőipari alapanyaggyártói kör és kapacitás bővítését.

Koji László szerint a lakásáfa visszavezetése megrendelőket, fejlesztőket, kivitelezőket egyaránt helyzetbe hozhat, és bár a szektorális különadó, illetve annak mértéke vitatható, szakmai körökben sem fogalmazódott meg más elképzelés. Az áfa-visszatérítésről azt mondta, ennek bevezetése esetén a lakásfelújításokat is be kellene venni a körbe. Az ÉVOSZ becslése szerint csak tavaly mintegy nyolcvanmilliárd forintra rúghatott az az áfamennyiség, amely a feketén vállalt munkák miatt nem érkezett be a központi költségvetéshez.

A szakszövetség számításai szerint építkezésnél legfeljebb hétmillió, felújításnál hárommillió forint forgalmi adót lehetne visszaigényelni, a felmerülő áfatartalom legfeljebb ötven százalékának erejéig. Koji László megjegyezte, a bérlakásprogramot is támogatják, noha itt „a finanszírozás és a megtérülés gyenge láncszem”.

Átmeneti gondok? Még több lehetőség lehet az iparág élénkítésére Fotó: Kurucz Árpád

Szerinte ugyanakkor nemcsak az anyagiparban lenne szükség kapacitásbővítést ösztönző lépésekre, hanem az egész értékláncban. – A legjobb anyagokat sem lehet megfelelően beépíteni modern kivitelezési technológiák alkalmazása nélkül – jegyezte meg az elnök.

Az ÉVOSZ elnöke közölte, a jegybank a megfelelő irányba próbál lépni, de az igazán jó az lenne, ha állami részről komplex, több évre szóló lakásgazdálkodást alakítanának ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.