Vírus idején is keresett a csok

Tovább nőtt a lakáshitel-állomány, egyre több a támogatott kölcsön.

2020. 10. 26. 5:55
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 19 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az év első felében, csaknem hatezerrel több, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakossági lakáshitelezés című kiadványából. A koronavírus-járvány ellenére 2020 első felében a folyósított támogatások száma 44, összege 56 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Összességében a 2016. januártól 2020. júniusig tartó, négy és fél éves időszakban a hitelintézetek 134 ezer esetben folyósították a csokot, 321 milliárd forint összértékben.

Új lakás építésére és vásárlására 48 900 hitelt folyósítottak, ami az esetek 36 százalékát jelenti. A 2016 és 2019 között realizált 649 ezer lakásadásvételből átlagosan majd minden hatodiknál igénybe vették a csokot. A támogatást felhasználók aránya az újlakás-vásárlók körében 44, a használtlakás-vásárlóknál 12 százalékra becsülhető.

A lakásbővítésre igénybe vett támogatások aránya az elmúlt két évben folyamatosan emelkedett, 2020. június végére elérte a 14 százalékot, összefüggésben a tavaly bevezetett falusi csokkal, amelyben az igénylők a támogatás felét lakásbővítésre és -felújításra fordíthatják.

A KSH elemzése szerint a 2019 véginél 155 milliárd forinttal nagyobb, 3787 milliárd forintot tett ki a magyarországi lakáshitel-állomány az idei első fél év végén. Az év első felében 42 ezer lakáshitelt engedélyeztek 435 milliárd forint értékben. Míg 2019 első fél évé­ben a támogatott hitelek számának aránya nyolc százalék volt, addig az idei első fél évben már minden ötödik hitel támogatott volt. Ezzel a támogatott hitelek súlya kilencről 18 százalékra nőtt.

A törlesztési moratóriumot március­tól június végéig a lakáshitelek 43 százalékánál, mintegy 290 ezer esetben vették igénybe.

Családalapításhoz ­saját otthon

A magyar fiataloknak fontos a saját otthon a családalapításhoz – mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke tegnap az M1-en. Egész Kelet-Közép-Európára jellemző, hogy az emberek szeretik, ha önálló tulajdonuk van, és ezt erősítette meg egy korábbi kutatásuk is, amelyben a megkérdezettek nyolcvan százaléka tartotta fontos tényezőnek az önálló otthont a gyermekvállaláshoz. Fűrész Tünde hangsúlyozta, a lakhatás biztonsága 2010 óta központi helyet foglal el a kormányzati politikában, amit mutat a devizahitelesek megsegítése, a rezsicsökkentés és az öt évvel ezelőtt indult otthonteremtési program is, amely jövőre otthonfelújítási programmal is kiegészül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.