időjárás 10°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

A kiszállított éttermi fogás áfája csökken, a szállításé marad

Thurzó Katalin
2020.11.16. 09:03
A kiszállított éttermi fogás áfája csökken, a szállításé marad

A vendéglátóiparban múlt pénteken bejelentett kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra alkalmazható, amelyet egyébként a hagyományos étkezőhelyi vendéglátásban a helyszínen értékesítene a vállalkozás az azonos mértékű adókulcs szerint – pontosítja a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet az újabb kormányzati mentőlépést, amivel a járvány miatt megtört turizmuságazat meghatározó részterületén segítik a cégek talpon maradását, egyúttal munkahelyek megőrzéséhez járulnak hozzá.

Futárból sok, felszolgálóból annál kevesebb kell az éttermekben mostanában Fotó: Teknős Miklós

A rendelkezés szerint az ételek, italok esetén engedélyezett átmeneti áfacsökkentés jogosultságának az is a feltétele, hogy a termékértékesítő igazolni tudja, hogy már azelőtt is az érintett területen nyújtott vendéglátóipari szolgáltatásokat, mielőtt a járvány második hullámának mostani szakaszát a védelmi intézkedésekkel, így az étkezőhelyek bezárásával együtt elrendelték.

Továbbá azt is rögzítik, hogy az ötszázalékos adómérték nem alkalmazható a házhoz szállítással kapcsolatos díjakra, költségekre, hanem azok továbbra is a 27 százalékos áfakörbe tartoznak.

Tavasszal már megszokottá vált az ételkiszállítás rendszere, de a vendéglátók szerint van mit csiszolni rajta Fotó: Kurucz Árpád

A csökkentett áfáról szóló, november 13-án megjelent kormányrendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba és a veszélyhelyzet időszaka alatt alkalmazható. Vagyis a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény érvényessége idején, de legkésőbb 2021. február 8-ig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.