Ájurvéda – Ősi bölcsesség a Covid–19-járvány idején (X)

Az ájurvéda a természet ajándékait kínálja az egészséges és boldog élet fenntartása érdekében.

Forrás: Szponzorált tartalom2020. 11. 10. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-19 járvány kitörésekor az emberiség világszerte összefogott, hogy fizikai és társadalmi távolságtartással győzze le a kórt. Az optimális egészség megtartásában fontos szerepet játszik a szervezet természetes védelmi rendszerének, az immunrendszernek megerősítése. Egy olyan ősi hagyomány, mint az ájurvéda, a kórházba kerülést megelőző állapotban megfelelő kezeléseket és korai terápiás lehetőségeket nyújt a létező módszerek kiegészítéseképpen. Integrálva erőteljesen fokozhatja a hagyományos készítmények hatását, s könnyen elérhető a modern ember számára is. IDE kattintva olvasható az indiai állami AYUSH Minisztérium által kiadott Klinikai kezelési protokoll, amely a megelőzésre vonatkozóan ajánl öngondoskodási irányelveket.

Az ájurvéda, ami az élet tudománya, a természet ajándékait kínálja az egészséges és boldog élet fenntartása érdekében. Az ájurvéda kiterjedt tudása a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, és a „dinácsárja”, vagyis a napi szintű gyakorlatok, és a „ritucsárja”, vagyis az évszakonként elvégzendő gyakorlatok elvégzését javasolja az egészség megőrzése érdekében. Növényi alapú orvoslás. Az önmagunkról való tudatos gondoskodás egyszerűsége és a mindenki számára elérhető harmónia, amelyet az immunitás felerősítésével és megtartásával érhetünk el, alapvető értékek a klasszikus ájurvédikus iratokban. Klinikai vizsgálatok támasztják alá számos ájurvédikus szer, pl. az indiai ginseng, a szegfűszeg, és a giloy (Tinospora Cardifolia) gyulladáscsökkentő, antivirális és immunmoduláló hatását, melyek a Covid-19 elleni védekezésben is hasznos szerepet tölthetnek be.

Az Indiai AYUSH Minisztérium megelőző egészségügyi intézkedésként és az immunrendszer megerősítésére javasolja az öngondoskodási irányelveket, különös tekintettel a légzőszervek egészségére. Ezeket az ájurvédikus irodalom és tudományos publikációk támasztják alá.

Magyar orvosok egy csoportja szintén összeállított egy áttekintő szakcikket, amely leírja az alternatív terápiák, úgymint az ájurvéda, gyógynövény-terápia, homeopátia, stb. szerepét a Covid-19 megelőzésében és prehospitalizációs kezelésében, valamint a betegség elkerülése érdekében immunerősítést javasol az ájurvéda, gyógynövények és különböző főzetek alkalmazásával. A cikket a Journal of Medicine and Healthcare szakfolyóirat 2020-as száma publikálta, és IDE kattintva lehet elérni.

Az Indiai AYUSH Minisztérium kiadott egy közleményt is, és India miniszterelnöke Twitter-üzenetet is írt az ájurvéda pozitív hatásairól. Modi miniszterelnök Twitter- üzenetét csatoltuk.

A budapesti Indiai Nagykövetségen egy AYUSH Információs Központ is működik, ahol rendszeres ájurvédikus konzultációra van lehetőség egy Budapestre delegált ájurvédikus orvossal. A Covid-19 járvány ideje alatt a konzultációkra előzetes bejelentkezés alapján online kerül sor. 2019 decemberében egy Ájurvéda Napot ünnepeltünk Budapesten, amelyen magasrangú indiai és magyar tisztségviselők vettek részt. Idén, az esemény a pandémia miatt online került megrendezésre 2020 november 9-én. Az eseményről készült fényképeket szintén csatoltuk.

Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete
Fotó: Indiai Nagykövetség

Az Ájurvéda Napot 2020-ban világszerte November 13-án rendezik meg. Az ünnepséget India miniszterelnöke, Narendra Modi vezeti.

India és Magyarország Egyetértési Megállapodást írt alá a hagyományos gyógyászat területén, és a szerződés értelmében a Debreceni Egyetemen megalapult az Ájurvéda Tanszék. Az ájurvéda mint hagyományos indiai gyógyászat jótékonyan kezeli a modern életmód által okozott betegségeket, s ezáltal az ájurvéda ősi bölcsessége segíthet abban, hogy a modern kor embere számára egészséges és értékes életformát biztosítson.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.