időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Ültetvények megújítására is pályázhatnak tavasszal a gazdák

Nagy Kristóf
2020.11.11. 17:30
Ültetvények megújítására is pályázhatnak tavasszal a gazdák

Új, ültetvénytelepítést, gyógynövénytermesztést támogató pályázatot tervez közzétenni jövő tavasszal az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési program forrásaiból – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter jelezte: a mezőgazdaságon belül meghatározó a szerepe a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, mivel a fogyasztókat friss termékekkel látja el, és az élelmiszer- és feldolgozóipar számára alapanyagot biztosít.

A miniszter rámutatott:

az egyre növekvő piaci kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése.

A tervezett felhívás új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget.

Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentésére, kivédésére lehetőséget nyújtó jégvédő háló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz ugyanebben a felhívásban.

Így az ültetvényhez kapcsolódó egyéb beruházásokat egységben támogatja a pályázat.

Nagy István a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást jelentett be.

Ezek szerint a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számlaalapon elszámolni. Ennek köszönhetően felgyorsulhat az ügyintézés és csökkenhet a gazdák adminisztrációs terhe.

A hazai alma versenyképességéhez elengedhetetlen az ültetvények megújítása, a gazdák tavasszal már pályázhatnak
Fotó: Havran Zoltán

Korábban beszámoltunk róla, az idei, rekordalacsony almatermésért ugyan nagy részben a tavaszi fagyok tehetők felelőssé, ugyanakkor

a hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen, azokat a rendszerváltás előtti évtizedekben telepítették.

Az európai verseny viszont egyre nagyobb, mivel korszerű ültetvényeken gazdálkodik egyre több környező ország.

Amennyiben a gyümölcstermesztők meg szeretnék állni helyüket az európai versenyben, nélkülözhetetlen a mielőbbi modernizálás. Annál is inkább igaz ez, hogy az újonnan telepített ültetvények évekkel később fordulnak termőre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.