Karantén nélkül két városállam között

A városállamokban, mint amilyen Szingapúr vagy Hongkong, még nagyobb a bezártságérzet, ezt oldja egy repülőjárat.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 12. 7:15
A passenger holds a passport before boarding Hong Kong Airline's Embrace "Home" Kong "flight to nowhere" experience, in Hong Kong
ASIA-AIRLINES/FLIGHTS-HONG KONG Fotó: Reuters/Tyrone Siu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hongkong és Szingapúr olyan repülőjáratot indít, amellyel a két városállam polgárai szabadon utazhatnak turistaként is, persze tesztelés lesz az indulás előtt. Ázsia, ahol sokkal kevésbé tombol a járvány, amúgy is óvatosan nyitni készül.

A koronavírus-járvány egyik következménye az utazási korlátozás, amely nagy országokban kevéssé zavaró, hisz a belföldi turizmus akár kontinensnyi területet is jelenthet, miközben városállamok esetében semmilyen mozgástér nem marad. Utóbbiak próbálnak is segíteni ezen, legalább az egymás közti turizmus lehetővé tételével.

A Távol-Keleten sokkal kevésbé tombol a járvány, sőt Kínában lényegében már nem létezik. Szingapúrban eddig mindössze 28, Hongkongban 108 halálos áldozatot követelt a járvány, így túl nagy veszély egyik helyen sincs. Mindazonáltal arról szó sincs, hogy tesztelés nélkül látogathatnának egymáshoz a két városállam polgárai, de elég egy pozitív teszt indulás előtt 72 órával, emellett Hongkongba érkezéskor még egy gyorstesztet végeznek.

Egyelőre napi egy járat indul november 22-én, de ha semmi nem jön közbe, december 7-én másik járatot is üzembe állítanak. Természetesen a helyi szabályokat (maszkviselés stb.) be kell tartani, de amúgy a turisták minden olyan helyre elmehetnek és mindazon rendezvényen részt vehetnek, amely a helyiek előtt is nyitott. Ezekkel a feltételekkel azok élhetnek, akik az utazás előtt 14 nappal nem jártak harmadik országban, ha pedig az egyik városban a megbetegedések száma napi öt fölé emelkedik egy hét átlagában, két hétre felfüggesztik a járatot. Még egy logikus megkötés van: máshonnan vagy máshová utazó átszálló utasok nem vehetik igénybe ezeket a járatokat.

A járvány előtt napi 18 járat közlekedett a két város között: tavaly Hongkong 453 ezer látogatót fogadott Szingapúrból, oda pedig 489 ezren utaztak Hongkongból. Mindez más ázsiai országoknak is például szolgálhat, hogyan lehet fokozatosan lehetővé tenni az utazást, mielőtt a járványtól végleg sikerülne megszabadulni. Szingapúr már egyoldalúan megnyitotta határait Kína, Ausztrália, Brunei és Új-Zéland polgárai előtt, miután alig észlelnek új megbetegedést ezekben az országokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.