időjárás 17°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Korszerű ültetvényeken maradhat versenyben a magyar alma

Magyar Nemzet
2020.11.08. 07:40
Korszerű ültetvényeken maradhat versenyben a magyar alma

Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest nagyjából feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében nálunk a legjelentősebb a kiesés.

Az alma termőterületének nagy részén korszerűsítésre szorulnak az ültetvények
Fotó: Bach Máté

Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Itthon 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették.

A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy

a hazai alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya jóval kisebb.

A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350–450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hoz az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon. Itt a járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A hazai almatermesztésnek ráadásul erősödő versenyben kell helytállnia a jövőben: Moldova vagy Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.