Nyíregyházán folytatja útját a Zöld busz program

A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken minimális károsanyag-kibocsátású buszok közlekedjenek.

MTI
2020. 11. 14. 15:22
A zöldbuszok nem rontják a levegőt
A zöldbuszok nem rontják a levegőt Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik állomásához érkezett a Zöld busz program: novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mostantól forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-t.

Kaderják Péter közölte: a klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld busz programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt – áll a közleményben.

A Zöld busz programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban
Fotó: MTI

A Zöld busz programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán végzik az elektromos buszok próbaüzemeltetését. A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúra-használat terén és az utasok igényeiről – tették hozzá. Kaderják Péter jelezte: eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra. A további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld busz program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára – fűzte hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.