Az egekbe szökő takarmányár is sokkolja a baromfiágazat szereplőit

Ismét szembe kell nézniük a baromfiágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal, ami újabb komoly visszaesést okoz az értékesítésben. A pandémia mellett a költségek jelentős emelkedésével is küzdenek a gazdálkodók, miközben a fogyasztók komoly árkülönbségeket tapasztalnak az üzletekben a feldolgozott és a nyershúsok között.

Gőz József
2020. 12. 07. 6:05
null
A magas gabonaárak újabb kihívást jelentenek a koronavírus és a madárinfluenza káros hatásai mellett Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baromfiágazat is másodjára néz szembe a Covid–19 járvánnyal és a vírus terjedése miatt elrendelt korlátozásokkal. A debreceni Tranzit Csoport, a víziszárnyaspiac, így összességében a baromfiágazat egyik legnagyobb hazai szereplője a járvány ellenére folytatja a tervezett beruházásait. Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a megfelelő finanszírozás érdekében a vállalatcsoport jelentős tőkeemelést hajtott végre, osztalékot pedig idén nem fizet.

A maszkviselés és az egyéb járványügyi intézkedések pedig az elmúlt évek állatbetegségei és a területi sajátosságok miatt nem idegenek a munkavállalóknak.

A korábbi állatbetegségek és a koronavírus mellett az egekbe szökő takarmányárak is komoly kihívást jelentenek a baromfiágazat szereplőinek
Fotó: Mirkó István

– A koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítés lehetőségeit, és jelentős visszaesést okozott a baromfiágazatban. A vendéglők forgalma visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat.

A kiskereskedelmi láncoknak viszont húsz-harminc százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára

– emelte ki Szabó Ákos.

A baromfineveléssel, feldolgozással és értékesítéssel is foglalkozó családi vállalkozás vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztók jelentős árkülönbségekkel találkozhatnak: a nyers húsnál az előállítási költségeknél jóval drágább a félkész, például panírozott és elősütött baromfitermék.

A nagy árkülönbség oka, hogy a baromfihús áfája nemrégiben öt százalékra csökkent, ezzel szemben a legcsekélyebb mértékben is feldolgozott húskészítményeké 27 százalék maradt.

A járvány őszi, második hullámára a tavaszi tapasztalatok mellett fel lehetett ugyan készülni, viszont

a baromfiágazat helyzetét tovább nehezíthetik az egekbe szökő takarmányárak

– részletezte Szabó Ákos. Példaként említette, hogy a kukorica ára a rekordokat döntő termés ellenére rövid idő alatt 16 százalékkal emelkedett.

A nyers hús és a feldolgozott húsfélék közötti nagy árrés oka az eltérő áfakulcs
Fotó: Havran Zoltán

A baromfi-feldolgozás költségeinek hatvan százalékát a takarmányozás adja, a költségnövekedés ellensúlyozásához pedig mintegy tíz százalékkal kellene emelni a felvásárlási árakat. A vállalkozás az áremelést úgy kívánja végrehajtani, hogy a többletkiadásokat egyenletesen teríti szét a vertikum szereplői között.

A vezérigazgató kérdésünkre elmondta, bíznak benne, hogy mielőbb sikerül megállítani a világjárványt. Szabó Ákos úgy látja,

a vendéglátás újbóli megnyitását követően – hasonlóan a kiskereskedelmi forgalom gyakorlatához – az éttermeket is kötelezni kellene arra, hogy feltüntessék az adott élelmiszer útját a termőföldtől az asztalig.

Ez garantálná, hogy a fogyasztók jó minőségű alapanyagokból készült ételeket fogyaszthassanak az éttermekben is.

Családi feldolgozóból vállalatóriás

A Tranzit Csoportot 1990-ben alapította Szabó Ákos vezérigazgató apja, Szabó Miklós. A családi vállalkozás az elmúlt harminc évben kizárólag a piaci versennyel ért el növekedést. Mára évi kétmillió libát, tízmillió kacsát és 15 millió csirkét dolgoznak fel. Összesen hatvan állattartó teleppel rendelkezik a vállalat, emellett vágóhidakat, feldolgozóüzemeket és takarmánykeverő egységeket is üzemeltetnek. A Tranzit Csoport ezernyolcszáz embernek ad munkát, és száz baromfitartóval áll üzleti kapcsolatban. A cég idei árbevétele hetvenmilliárd forint körül alakulhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.