Energiatároló segíti a hálózatot Zánkán + videó

A villamosenergia-hálózatokat eredetileg nem a decentralizált zöldáramtermelésre optimalizálták.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 12:45
null
A létesítmény megkönnyíti a zöldenergia integrálását Forrás: E.On Hungária
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy évben több mint tizenhétszeresére nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye az E.On szolgáltatási területén, és az energetikai szolgáltató további jelentős bővülésre számít. Mivel a napelemek a legtöbb villamos energiát napközben, a reggeli és az esti fogyasztási csúcsokon kívüli időben termelik, ezt a fogyasztói igényekkel összehangolandó, a társaság energiatároló rendszert hozott létre Zánkán.

A tárolórendszerrel akár jelentős megtakarítást lehet elérni a napelemek hálózatra kapcsolásakor az E.On közleménye szerint, mivel alkalmazása kiválthat egyébként költségigényes munkafolyamatokat is.

A Zánkán átadott energiatároló könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, így a tárolóegység később áthelyezhető akár más helyszínekre is.

A létesítmény megkönnyíti a zöldenergia integrálását
Fotó: E.On Hungária

A fejlesztés az Európai Unió által finanszírozott, összesen mintegy 1,3 milliárd forint költségvetésű IElectrix program részeként jött létre. A program nyolc országban tizenöt résztvevő vállalattal azt célozta meg, hogy hálózatba illeszthető, mobil energiatároló-egységeket hozzon létre az energiaközösségek kialakításáért.

A cég felidézte, hogy az egyre terjedő megújuló energiatermelés miatt a villamosenergia elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell.

Amellett, hogy a hagyományos módon eljuttatják az áramot a felhasználókhoz, a zöldenergiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt termelőegységekből, ilyenkor pedig a hálózaton az ellenkező irányú az energiaáramlás.

Ám mivel eredetileg nem erre tervezték a hálózatokat, a mérnököknek kihívást jelent az áram újfajta továbbítása.

A Zánkán is alkalmazott technológia lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy saját maguk is hozzájáruljanak a fogyasztásuk szabályozásával az energiarendszer költséghatékonyabb működtetéséhez és élvezhessék az energiatárolás előnyeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.