Építési telekként hirdették a szentkirályszabadjai repülőtér részét

Apróhirdetést adtak fel a szenkirályszabadjai repülőtérhez kapcsolódó, negyvenezer négyzetméteres darabnak az értékesítésére. Nem is olyan régen, az ezredforduló utáni évtizedben még arról születtek tervek, hogy a szomszédos megyeszékhely, Veszprém polgári repülőtere valósulhat meg itt. Időközben elkészült a Magyar Honvédség új logisztikai központja a közelben.

2020. 12. 07. 7:45
null
Helikopter-bemutató. A Bakony Harci Helikopter Ezred eszközeit Szolnokra szállították. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évtizeddel korábban, 2007-ben Boeing 737-es típusú utasszállító repülőgép landolt a Veszprém melletti volt katonai repülőtéren. A Boeing Ferihegyről szállt fel, a százötven utast a BudaWest, vagyis az angol, amerikai és magyar szakmai-pénzügyi befektetők tulajdonában lévő cég utaztatta, amely vállalta, hogy két éven belül megkezdi egy nyilvános kereskedelmi repülőtér működtetését. A fejlesztés nem valósult meg, az érintett önkormányzatok szerződést bontottak a BudaWesttel, és a korábban katonai kézben lévő szentkirályszabadjai légikikötőből azóta sem lett személyszállító gépek fogadó helye.

Annyira nem, hogy hirdetés jelent meg a reptérhez kapcsolódó egyik, negyvenezer négyzetméteres telekről. Eszerint a külterületi építési telek kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület besorolású, mely elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál. Építhetők rajta lakások, irodaépületek, parkolóház, üzemanyagtöltő-állomás vagy sportlétesítmény.

 

Helikopterbemutató. A Bakony Harci Helikopter Ezred eszközeit Szolnokra szállították
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szentkirályszabadjai bázison a rendszerváltást megelőzően a 86. helikopterezred állomásozott. 2004. december végén bezárták a repteret. Személyi állományának, technikai eszközeinek részei Szolnokra, kisebb számban a pápai repülőtérre kerültek. A jelenleg üzemen kívüli repülőtér Natura 2000 területet érint, illetve a tervezett le- és felszálló pályairányok alacsonyan (180–500 méter magasságban) húzódnak Balatonalmádi felett. Emiatt a környék lakossága körében erős ellenállás bontakozott ki a repülőtér átépítése, tervezett működése ellen.

A repülőtér közvetlen szomszédságában épült meg a a Honvédelmi Minisztérium logisztikai központja. A létesítmény építése kicsivel több mint egy évig tartott, a központban húszezer négyzetméteren, korszerű körülmények között végezhetik munkájukat a szakemberek.

A Magyar Honvédség 23 ezer raklapnyi és 18 ezer tonnányi hadfelszerelési anyagát kell majd egy modern raktárirányító rendszer segítségével kezelniük, tárolniuk, és a felhasználó alakulatokig eljuttatniuk az itt dolgozó katonáknak. Ez Magyarországon az első olyan új katonai logisztikai központ, mely a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként, zöldmezős beruházásként épült meg több mint tízmilliárd forintból.

A Veol.hu szerint a logisztikai központ egyelőre még várja a honvédség anyagainak beérkezését, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen raktárak készlete kerül ide, tárolnak-e majd esetlegesen veszélyes és robbanóanyagokat vagy például lőszereket a Veszprém közeli komplexumban.

UPDATE

Cikkünk megjelenését követően a repülőteret üzemeltető Hidroplan Nord Kft. megkereste lapunkat. Sörös Lajos ügyvezető igazgató elmondta kérdésünkre, hogy a hirdetés téves információt tartalmazott, ezért kezdeményezték annak megváltoztatását. A hirdetésben szereplő telek a repülőtér környezetében van ugyan, de nem a területén. Hogy pontosan hol helyezkedik el, azt az ügyvezető a helyrajzi szám hiányában nem tudta azonosítani. Az ingatlan eladása nem befolyásolja a repülőtér működését. Sokkal inkább a Covid járvány, emiatt a területen Sörös Lajos tájékoztatása szerint az idei évben gyakorlatilag megszűnt az aktivitás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.