Érdemes ösztönözni a lakossági állampapír-befektetést

A lakossági állampapír értékesítés növekedésének köszönhetően mérséklődött a finanszírozási kockázat.

2020. 12. 17. 15:00
null
A lakossági állampapírpiac 25,4 százalékos részesedése a legmagasabb az unióban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államadósság-kezelés csökkentette Magyarország sérülékenységét – erre mutatnak rá az Állami Számvevőszék elemzői. Mint írják: az államadósság-kezelés eddigi lépései, valamint a magyar gazdaságpolitika eredményessége és a költségvetési politika stabilitása jelentősen mérsékelték az államadóssággal összefüggő kockázatokat. Így a Covid–19 világjárvány gazdasági hatásainak következtében 2020-ban és 2021-ben várhatóan számottevően emelkedő államadósság biztonságosan finanszírozható lesz, amennyiben a nemzetközi pénzpiacokon a pénzbőség fennmarad. Az ÁSZ elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy 2012 és 2019 között a hazai és a lakossági állampapír-értékesítés volumennövekedésének köszönhetően jelentősen mérséklődött a finanszírozási kockázat. A jelenlegi helyzetben pedig tere van a lakossági állampapír-befektetés további ösztönzésének.

Célszerű ugyanakkor felkészülni arra, hogy a világ szinte összes államának nagymértékű eladósodása, és a gazdaság újraindításához szükséges hitelek iránti növekvő kereslet következtében az államadósság finanszírozása megnehezül, a nemzetközi pénzpiacok pedig turbulensebbé és kiszámíthatatlanabbá válnak – figyelmeztetnek az ÁSZ elemzői. Hozzáteszik: a tapasztalatok szerint a pénzpiaci hullámzásoknak jobban kitettek az úgynevezett feltörekvő piacok. Magyarországot is ide sorolják, következésképpen saját, jobb teljesítményétől függetlenül Magyarország is elszenvedője lenne egy negatív pénzpiaci fordulatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.