időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Éttermi, szállodai állások kaptak újabb megerősítést

Thurzó Katalin
2020.12.11. 07:45
Éttermi, szállodai állások kaptak újabb megerősítést

Újabb esélyt kaptak a vállalkozások, hogy megtartsák dolgozóikat a jövő év eleji újranyitásig – így értékelték a piaci szereplők a napokban meghosszabbított ágazati bértámogatásokról szóló döntést. Ismert: szerdán Varga Mihály pénzügyminiszter a turizmus-vendéglátás képviselőivel folytatott keddi egyeztetést követően jelentette be az újabb kormánydöntést, miszerint a vendéglátás-, a szálláshely-, a művészet-, a szórakoztatás- és a szabadidőszektorok részesülnek az ötvenszázalékos bértámogatásban január végéig. Ezzel mintegy 140 ezer munkahelyet véd meg a kormány, és a vállalkozások jelzései alapján akár további hosszabbításban is szerepet vállal.

Míg korábban alig találtak munkaerőt a cégek, ma már amiatt aggódnak, kitartanak-e a dolgozóik az újraindulásig – Fotó: Bach Máté

Ezzel az a szándék, hogy a turizmus szereplői is részt tudjanak venni a gazdaság újraindításában, amihez viszont az kell, hogy a költségvetés oldaláról is segítsék a fennmaradásukat, és megőrizzék a munkahelyeket – jelezte a tárcavezető. Kiemelte, hogy a vállalkozásoknak nem kell fizetniük a munkáltatói adóterheket.

Az egész éves aktív lobbimunka részeként a szakmai szervezetek folyamatosan szorgalmazták, hogy legyen elérhető a tavaszi bértámogatás, ami a dolgozók megtartásához létfontosságú segítség a forgalomhiányban, ezért sikerként könyvelik el, hogy a kormány meghallotta kérésüket a decemberben meghosszabbított bezárások idején. Az őszi hullám ugyanis még jobban megrázta az addigra már jelentős veszteségeket jegyző vendéglátást, amivel többtucatnyi üzlet esetében vált kérdésessé a folytatás jövőre.

Eddig a tömeges vendégjáráshoz szoktak hozzá a szolgáltatók, ma már annak örülnek, ha megússzák a tömeges leépítéseket – Fotó: Éberling András

Tömeges leépítéseket előzött meg a mostani döntés – összegezték a vendéglátósok a fordulatot, utalva rá, hogy a munkahelyek közvetlen állami védelme nélkül rengeteg szakembert veszítettek volna el, akik a megélhetés érdekében más területeken találnának állást, ami azért kritikus, mert nem biztos, hogy visszatérnek jövőre, amikor az újranyitás lehetővé válik, ezzel viszont ellehetetlenülhet az ágazat.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke emlékeztetett: az étterembezárások idejére a kormány meghagyta a lehetőséget az elviteles ételek rendeléséből származó bevételszerzésre, ehhez a házhoz szállított fogások áfáját is öt százalékra mérsékelte. A dolgozók megtartása ugyanakkor változatlanul a legégetőbb dilemma maradt a munkaadóknak minden területen, így például a szállásadásban is, ehhez nyújtott újabb segítséget a kormány a vállalkozásoknak.

– Nagyon örülünk a döntésnek! A hosszabban csökkentett költségekkel a vendéglátósok és a piac más szolgáltatói könnyebben kitarthatnak a válságban, szakembereinkkel együtt készülhetünk a vakcina utáni időkre – állapította meg Kovács László.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.