Haladékot és egyszerűsítéseket kaptak a lakásépíttetők

Csak júliustól kell megfelelniük az új lakásoknak a közel nulla energiaigénynek, bővül az egyszerű bejelentések köre is.

2020. 12. 30. 12:28
null
A kisebb társasházépítések segítséget kaptak a fejfájásmentes befejezéshez Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyhelyzet idejére mind több könnyítést léptet életbe a kormány: a legújabb jogszabályi rendelkezések többek között a lakásépítők helyzetét javítják. A most megjelent rendelet szerint

a nagyobb családi házakat és a legfeljebb ezer négyzetméter hasznos alapterületű, akár hatlakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni

– a jelenlegi szabályozás szerint egyelőre február elejéig él ez a könnyítés.

A kisebb társasházépítések segítséget kaptak a fejfájásmentes befejezéshez
Fotó: Bach Máté

Ráadásul a lakáspiacot régóta foglalkoztató szigorúbb energetikai előírások határidejét is fél évvel kitolták. Az Ingatlan.com gyorselemzésében rámutatott:

a korábbi szabályozás szerint januártól csak a közel nulla energiaigényű lakóingatlanokat lehetett volna átadni. Az új szabály 2021 júliusára helyezi át ezt a határnapot.

– Az új szabályok lendületes évkezdést hozhatnak az lakásépítési szegmensben. Az energiafogyasztásra vonatkozó határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasházépítéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt pedig könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, amely az ötszázalékos áfa kihasználása szempontjából fontos – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Szerinte 2021-ben a járvány miatt megtorpanó lakáspiac, ezen belül az újlakás-építések újabb támogatást kaptak ezzel. Az új szabályok és az otthonteremtési lehetőségek bővítése, köztük a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése felfuttathatja a lakásépítéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.