Nyugodtabb évzárást hoz a támogatás

Elégedettek a turisztikai és vendéglátó szervezetek a nehéz helyzetbe került vállalkozások bértámogatásának meghosszabbításával.

MTI
2020. 12. 12. 19:31
maszk1_BPM
20200408 Budapest Szent István Bazilika Koronavírus-járvány idején Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turisztikai, vendéglátóipari és idegenforgalmi érdekképviseletek üdvözölték, hogy a kormány jövő februárig meghosszabbította, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre visszamenőlegesen is kiterjesztette az ötvenszázalékos bértámogatást.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: a támogatás lehetőséget ad arra, hogy megtartsák a megmaradt dolgozóikat a turizmus újraindulásáig. Nagyon pozitív a döntés, ahogy az is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter személyesen egyeztetett az ágazati érdekképviseletekkel. Hozzátette: külön meglepetés volt számukra, hogy a szállodaipar novemberig visszamenőleg megkapta a bértámogatást.

„Abszolút értékeljük, hogy a kormányzat ebben a nehéz helyzetben segít nekünk”

– fogalmazott. Az igénylés menetét sem lehet bonyolultnak nevezni az elnök szerint.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szintén azt emelte ki, hogy kellemes meglepetést jelentett a visszamenőleges hatályú intézkedés. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is oroszlánrészt vállalt abban, hogy ez a támogatási rendszer összejöjjön – mondta. A szakember fontosnak nevezte, hogy már látszik a járványhelyzet vége és a vakcina megjelenése, de továbbra is kérdéses ennek ideje. A VIMOSZ elnöke szerint a szakmai szervezetek elérték a célt, a kormány megértette, hogy a munkaerő megtartása a legfontosabb az ágazat újraindulásához. Nyugodtabb év végét és évkezdetet jelent ez a szavai szerint.

Hosszú hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy már az utazási irodáknak is jár a támogatás
Fotó: Bach Máté

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke is üdvözölte, hogy a kormány meghallgatta kérésüket. Mint mondta, hosszú hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy az utazási irodáknak is jár a támogatás, amelyeket az ágazaton belül leginkább sújtott a járvány. Az utazási irodáknak még belföldi piacuk sincs, így „zéró bevételük van” – hangsúlyozta. Jelezte ugyanakkor, hogy egy fontos terület, a repülőjegy-értékesítés Teáor-száma kimaradt a kormányrendeletből.

Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy a kormány január végéig meghosszabbítja az ötvenszázalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban. A vendéglátás-, a szálláshely-, a művészet-, a szórakoztatás- és a szabadidőszektorokban a bértámogatással száznegyvenezer munkahelyet véd meg a kormány – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.