Zászlós jelölés kerül a tojásokra is

A tojás héján továbbra is megmarad a kód, ám a termékek mellett a származás helyét szövegesen és az ország zászlajával is kötelező megjeleníteni.

Munkatársunktól
2020. 12. 31. 11:17
null
Megugrott a tojás előállítási költsége, így az átadási ár is, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kereskedők is árat emelnek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól a nem előre csomagolt tojásoknál is jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is – közölte az Agrárminisztérium. Kiemelték: a jogszabály-módosítást minden esetben az érintett szakmai szervezetek kezdeményezték, emellett a minisztérium úgy látja, a fogyasztók is örülnek a láthatóbb jelöléseknek.

A minisztérium emlékeztetett, eddig is fel kellett tüntetni az előre csomagolt és a nem előre csomagolt tojások héján az ISO országkódot tartalmazó termelői kódot. A kód magyarázatát ugyanakkor jelenleg a nem előre csomagolt tojásoknál csak az értékesítés helyén kell jól láthatóan és könnyen olvashatóan feltüntetni.

A zászló mérete nem lehet kisebb ötvenszer harminc milliméternél Fotó: Flickr

A januártól életbe lépő változásnak köszönhetően a fogyasztók a származási országra vonatkozó információkat könnyebben megismerhetik: a tojás héján továbbra is megmarad a kód, ám a termékek mellett a származás helyét szövegesen és az ország zászlajával is kötelező megjeleníteni. A zászló mérete nem lehet kisebb ötvenszer harminc milliméternél.

Számos változata ismert a tojásos ételeknek Fotó: Videa

A nem előre csomagolt élelmiszereknél az utóbbi egy évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. A jelölés kiterjesztésével a vásárlók lényegesen könnyebben tudnak majd tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és ezzel a hazai termelők pozíciója is megerősödhet a piacon. Az intézkedések célja, hogy segítse a tudatos vásárlást, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban, az eltérő származású termékek egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Az elmúlt időszakban először a sertéshús, majd a baromfi- és a juhtermékek mellett vált kötelezővé a származási ország nevének feltüntetése. Nemcsak a hústermékeknél, de az üzletekben a zöldség- és gyümölcsstandokon is a korábbinál jobban láthatóan kell jelölni a származási helyet. Kivételt élveznek a jelölési kötelezettségek alól a termelői piacok árusai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.