Biden beiktatásakor új csúcsra jutottak az amerikai indexek

Az új amerikai elnök beiktatásának napján másfél-két százalékkal emelkedtek a főbb amerikai részvényindexek, amire harminc éve nem volt példa ezen a jeles napon. Ugyanakkor egyre többen tartják túlértékeltnek a piacot.

2021. 01. 21. 19:41
The Charging Bull or Wall Street Bull is pictured in the Manhattan borough of New York City
The Charging Bull or Wall Street Bull is pictured in the Manhattan borough of New York City, New York, U.S., January 16, 2019. REUTERS/Carlo Allegri - RC1197FCDF60 Fotó: Carlo Allegri Forrás: REUTERS/Carlo Allegri - RC1197FCDF60
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnöki beiktatása nagy emelkedést hozott az amerikai részvénypiacokon, aminek több oka is lehet. Egyrészt az utóbbi időben szinte mindenre erősödéssel reagál a piac, másrészt sok befektető a bizonytalanság lezárását, megszűnését látta az esemény lezajlásával, mivel többen attól tartottak, hogy a beiktatást valamilyen rendzavarás, esetleg a távozó elnök valamilyen váratlan utolsó intézkedése zavarja meg. Ilyesmire végül nem került sor, a várakozások szerint stabilabb időszak kezdődik

A főbb indexek – immár az elmúlt fél évben sokadszorra – újabb történelmi csúcsot értek el, a részvények értékeltsége egyre magasabb, sok esetben fundamentálisan meglehetősen drágának tekinthetők. Erre az elmúlt időszakban többen figyelmeztettek, most egy újabb piaci résztvevő fejtette ki véleményét. Jeremy Grantham milliárdos befektető azt mondja, hogy a buborékot most már a kisbefektetői eufória növeli, és mint ilyenkor gyakran lenni szokott, a befektetők hitelre vásárolnak, nem érzékelve a kockázatot, ellenben annál nagyobb nyereségre számítva.

Az emelkedő piacot szimbolizáló bika szobra New Yorkban
Fotó: REUTERS/Carlo Allegri

Grantham szerint még soha nem volt a jelenlegihez hasonló óriási, végül buborékká alakuló áremelkedés, amelyet ne követett volna legalább ötvenszázalékos visszaesés. Úgy véli, hogy ennek bekövetkezését most nem feltétlenül egy adott esemény vagy hír fogja kiváltani, hanem a legnagyobb nyugalom közepette, esetleg amikor már a járvány is visszaszorulóban lesz, egyszer csak elfogy a befektetők részvényvásárlásra szánt pénze, mivel rossz hírek hiányában mindenki siet minél hamarabb részt venni a raliban. Ekkor pedig önmagától bekövetkezik a fordulat, hisz akik időben akarnak profitot realizálni, észreveszik a kereslet visszaesését, és aktivizálják magukat az eladói oldalon.

Grantham azt javasolja, hogy aki részt vett a nagy emelkedésben, realizálja a nyereséget, és részben tartson készpénzt, hogy az esetlegesen bekövetkező igen erős visszaesés után tudjon vásárolni, másrészt érdemesnek látja olyan feltörekvő részvénypiacokat keresni, ahol még nem magas a részvények értékeltsége. A járvány után ezek a piacok gyorsabban emelkedhetnek, miután a mögöttük álló gazdaságok esetében gyorsabb növekedés várható, és ezeket teljesen elkerülte az a befektetői eufória, ami a fejlettebb piacokon, de különösen az Egyesült Államok tőzsdéin mutatkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.