időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Előbbre sorolnák a bolti dolgozókat az oltási menetrendben

Thurzó Katalin
2021.01.07. 06:47
Előbbre sorolnák a bolti dolgozókat az oltási menetrendben

A népegészségügyi központ által közzétett oltási menetrend átgondolását kérik a kiskereskedelem képviselői, mivel szerintük továbbra is majdnem akkora vírusfenyegetettségben dolgoznak a több ezer vásárlóval naponta kapcsolatba kerülő áruházi alkalmazottak, mint az egészségügyi munkavállalók.

Fel kívánjuk hívni a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét, amely közzétette a covid-vírus elleni hivatalos vakcinázási tervet a prioritásokkal, hogy vegyék fontolóra a kiskereskedelemben dolgozók besorolását, akik jelenleg a hét, meghatározott társadalmi csoportból a hatodikban kerülhetnek sorra az oltási programban. Úgy látjuk, hogy

a kereskedelmi dolgozók vírusfertőzésnek való napi kitettsége majdnem megközelíti az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét,

ezért kérjük, hogy az önkéntes alapon kérhető oltást a tervezettnél hamarabb kaphassák meg a lakosságot kiszolgáló bolti alkalmazottak – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke hangsúlyozta: azért tartják indokoltnak a fokozott figyelmet a napi fogyasztási cikkek értékesítési láncában nélkülözhetetlen munkavállalók esetén, mert már a tavaszi veszélyhelyzet elrendelésekor is megtapasztalhatta az ország, hogy az úgynevezett kritikus, azaz a társadalom jóléte szempontjából alapvető és veszélyhelyzetben külön védendő infrastruktúránk részét képező kiskereskedelemben komoly biztonsági intézkedésekre volt szükség.

Már lassan egy éve kitartanak a munkavállalók a szokottnál nehezebb vásárlási körülmények között Fotó: Bach Máté

– Mindenki számára szokatlan volt például, hogy egy ideig a honvédség szakértőinek közreműködésével zajlott az áruházi értékesítés, ami a vásárlókat megerősítette, mert a kormány és az operatív törzs ezzel is biztosította, hogy a korlátozások miatt az országban sehol ne akadjon el a napi élelmiszer-ellátás – mondta az érdekképviselő.

Hangsúlyozta: tavasszal sikeres volt a járványkezelés az üzletekben is, és ősztől ugyan a fogyasztási helyszíneken is változott az általános védekezés módja, a második hullám döntései ismét bizonyítottak. Szavai szerint még a karácsony előtti szezon is példásan alakult a fogyasztásban, nem volt szükség drasztikus korlátozásokra, boltbezárásokra.

A szakszervezet szerint a bolti dolgozók veszélyeztetve vannak a tömeges bevásárlóhelyeken, ezért korábban kellene hozzájutniuk a vakcinához Fotó: Havran Zoltán

– Ezzel együtt megint

a boltok világában tapasztalja leginkább a lakosság, hogy a járvány miatt megváltoztak a mindennapok,

például a 20 órakor kezdődő kijárási korlátozáshoz igazodik a ma is érvényben lévő, 19 órai záróra. De a maszkviselés, az idősek idősávja, a távolságtartás, a higiéniai intézkedések vagy a szigorú ellenőrzések kötelezettsége mind alátámasztják, hogy az áruházak alapvetően potenciális járványügyi gócpontok – mutatott rá.

– A tavaly tavasz óta zökkenőmentesen alakuló bolti kiszolgálásban hatalmas szerepe volt az egyes áruházakban naponta akár több tízezer, de a legkisebb helyen is több tucatnyi vásárlóval közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalóknak.

Az alapellátás biztosítása minden esetben komoly feladat Fotó: Bach Máté

A kereskedelmi alkalmazottak az elrendelt, vagy a munkáltató által külön bevezetett helyszíni óvintézkedések mellett is fokozott vírusfenyegetettségben állják a sarat kezdettől, mivel tudják, hogy kiemelt szerepet töltenek be a lakosság megszokott rendszerű alapellátásában.

Akárcsak az egészségügy, a rendvédelem vagy a szociális, gazdasági intézmények esetén, a fogyasztási piac működését is minden elérhető eszközzel biztosítani kell

– fogalmazott Bubenkó Csaba.

Ezért az érdekképviselet azt tartaná biztonságosabbnak, ha a kiskereskedelem kiszolgálói – akiket az oltási terv a kritikus infrastruktúrában dolgozók csoportjába sorol – a leginkább veszélyeztetett csoportok után a jelenleg tervezettnél hamarabb kerülhetnének sorra.

Például

a besorolás szerint negyedikként, egy időben azokkal a dolgozókkal, akik a rendvédelmi szerveknél állnak alkalmazásban, és a munkájuk szerint közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

– idézte a KDFSZ elnöke a népegészségügyi központ közlését.

Karácsonykor megúszták a kereskedők, hogy bezárás miatt bukják az ünnepi forgalmat Fotó: Magyar Nemzet

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.