Erősödött az előfizetők védelme a távközlésben

Az ügyfél nem mondhat le az őt védő jogokról, a korábbinál pontosabb tájékoztatást kap a szolgáltatásról.

2021. 01. 05. 18:47
null
Korlátozhatja a szülő, hogy gyermeke emelt díjas szolgáltatást fizessen elő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a fogyasztók érdekeit védő változások léptek életbe az európai távközlési piacon a 2018-ban elfogadott és az elmúlt év végéig tagállami hatáskörben is implementált Európai elektronikus hírközlési kódex alapján – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az új szabályok értelmében erősebb védelmet élvez a fogyasztó, mint korábban. Az előfizető jogai a hírközlésre vonatkozó szabályozásban szerepelnek, az előfizetői szerződésben az ennek a megsértésére vonatkozó kitétel ezért semmisnek tekintendő. Úgyszintén semmis az előfizetőnek a fenti jogáról lemondó nyilatkozata.

Erősebb az ügyfelek védelme ettől az évtől
Fotó: MTVA/Faludi Imre

Amennyiben a szolgáltató megszegi az előfizetési szerződést, az ügyfelet kötbér illeti a jogellenes magatartás első napjától az utolsóig.

A szolgáltatónak a kötbérösszeg meghatározásának módját a tájékoztatásban úgy kell feltüntetnie, hogy az előfizető ellenőrizhesse a számítás helyességét.

A rendelet szabályozza az előfizetői szerződések megkötését, módosítását, megszüntetését, az általános szerződési feltételek és az egyedi előfizetői szerződések kötelező tartalmát, valamint a szolgáltatók által közzéteendő információk körét. Emellett részletszabályokat tartalmaz többek között a szolgáltatások korlátozásáról, szüneteltetéséről, áthelyezéséről, vagy éppen a szerződéssel együtt kedvezménnyel értékesített készülékek hálózatfüggetlenítéséről a szerződés megszűnésekor.

A jogrendbe foglalták azt is, hogy a szolgáltatások minőségi jellemzőit hogyan kell a szolgáltatóknak meghatározniuk, mérniük, közzétenniük, és ezekről az NMHH-nak adatot átnyújtaniuk. Ezek között szerepelnek a netes le- és feltöltési sebességre, a késleltetésre és a csomagvesztésre vonatkozó vállalások, emellett a forgalomarányos mérésen alapuló számlázás előírásai.

Magyarországon 2020 júliusában módosult az elektronikus hírközlésről szóló törvény, ezáltal hazánk az Európai Unióban az elsők között ültette át a saját jogrendjébe az Európai elektronikus hírközlési kódexet. December végéig pedig a rendeleti szintű szabályozást is végrehajtotta az NMHH huszonkét rendelet felülvizsgálatával, illetve megalkotásával.

Vezetőcsere a Vodafone élén

Január 4-től Orbán Anita tölti be a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi pozícióját, egyúttal az igazgatótanács tagja is lett. Az új vezérigazgató-helyettes a Tellurian LNG földgázipari vállalat londoni leányvállalatától érkezett a Vodafone-hoz. A pozíciót 2020. november elsejéig Budai J. Gergő töltötte be, aki az újonnan alakult Vodafone leányvállalat, a Vantage Towers Magyarország vezérigazgatójaként folytatja pályafutását. A szakember továbbra is a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora és nagykövete, 2021. január 31-ig a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.