időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Felújítástól az építkezésig vannak lehetőségei a családoknak

Sós Natália
2021.01.14. 19:21

A kormányzati otthonteremtési program a használt és új lakás vásárlását, új ingatlan építését, illetve meglévő felújítását, bővítését és korszerűsítését is támogatja, ezért arra a kérdésre, hogy mi a legjobb döntés, most még nehezebb lehet választ találni, mint általában – írta elemzésében az OTP Ingatlanpont.

Mint írták, a használt lakások ára általában alacsonyabb az új építésű ingatlanoknál, ami különösen igaz a felújítandó lakásokra. Azonban az is előfordulhat, hogy egy új építésű lakás vételára alacsonyabb, mint egy hasonló és azonnal költözhető használté. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy

az új építésű ingatlan vásárlása, a lakás felújítása és a bővítés is hordoz magában bizonyos kockázatot.

– Új építésű lakás esetén kockázati tényező lehet a beruházás időbeli csúszása, a kivitelezés és a felhasznált anyagok minősége, illetve a beruházó megbízhatósága. Felújítás esetén örök kérdés, hogy milyen áron és egyáltalán sikerül-e kivitelezőt találni, és hogy sikerül-e a munkálatokat megfelelően ütemezni. Saját építés vagy bővítés esetén pedig mindezek hatványozottan igazak. Az azonnal költözhető használt és új lakások iránt folyamatosan magas a kereslet, amivel gyakran a kínálat sem tud lépést tartani – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Új építés, használt lakás vagy akár régi családi ház bővítése. Megfontolandó lehetőségek
Fotó: Bach Máté

Sokszor érv a használt lakás mellett, hogy a felújítás során szabadon szárnyalhat a fantázia, azonban ugyanez az új építésű lakások esetében is igaz. A nagyobb, új lakásprojektek sokszor a település szélén valósulnak meg. Ha fontos számunka a belváros közelsége, a jó tömegközlekedés, egy rég beépült közeg, akkor egyértelműen a preferált környéken található használt lakás választása a jobb megoldás. Sőt, ha valaki a megszokott családi házhoz ragaszkodik, és az ingatlan erre alkalmas, a tetőtér-beépítéssel egy új építésű lakás is kialakítható a szülői ház tetőterében. Megbízhatóság és fenntarthatóság szempontjából viszont jobb választás egy új építésű ingatlan.

– Az alacsonyabb rezsiköltségek mellett a korszerű technológiával az ingatlan a környezetet is kisebb mértékben terheli. Használt ingatlanok felújítása során is lehet törekedni a környezetbarát és energiahatékony megoldások alkalmazására, de az ingatlanok adottságai gyakran korlátokat szabnak a lehetőségeknek – tette hozzá Valkó Dávid. Új lakóingatlan esetében hibák ugyan előfordulhatnak, de az ilyen ingatlanokban valószínűleg évekig semmihez sem kell hozzányúlni és karbantartása, valamint fenntartása kevesebb pénzt és időt igényel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.