Illetékek hosszú sora szűnt meg – ezekért nem kell fizetni többé

Újabb adócsökkentés lépett életbe januártól, évi másfél millió ügymenetet érint, milliárdok maradnak az állampolgároknál.

Magyar Nemzet
2021. 01. 10. 11:52
Udvardy Hajnalka Lilla
Balmazújváros, 2013. február 6. Udvardy Hajnalka Lilla okmányirodai ügyintéző (balra) lakcímkártyát készít egy ügyfélnek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Balmazújvárosi Járási Hivatalában. A balmazújvárosi járáshoz öt település tartozik: városunk mellett Egyek, Hortobágy, Tiszacsege és Újszentmargita lakosai is itt intézhetik azokat a hivatali ügyeiket, amelyeket az állam átvett a települési önkormányzatoktól. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé januártól, ugyanis ettől az évtől illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

Ez az újabb adócsökkentés évi ötmilliárd forintot hagy az ügyintéző magyar állampolgároknál, családoknál és vállalkozásoknál, az ország versenyképességét is javítja

– hangsúlyozta Izer Norbert, hozzátve, hogy az egyik legrégebbi múltra visszatekintő állami bevétel a közigazgatási hatósági eljárási illeték, amelyről éppen a koronavírus-válság idején mondott le a kormány.

– Azzal együtt, hogy az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezéséhez kapcsolódó befizetések évszázadokkal korábban még a királyi, császári udvar bevételét gyarapították, és a bélyeg formában történő fizetés mellett megjelent a banki utalás, de adózástörténeti szempontból mégis a legfontosabb dátum a 2021. január 1-je, amikortól ezen eljárások illetékmentesek lettek – fogalmazott.

Nem csak olcsóbb, gyorsabb is lesz az ügyintézés
Fotó: MTVA

A jogszabályváltozás lényege az, hogy ettől az évtől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá.

Az ügyintézés is gyorsabbá, az állam oldalán is egyszerűbbé válik, hiszen az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét, rögtön az adott ügyre koncentrálhat.

Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még tízezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem.

Emellett gyakorlatilag megszűnt az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség, így több igazolás is ingyenesen beszerezhető. Nem kell illetéket fizetni többek között:

  • a közös háztartásban élésről,
  • az életvitelszerű helyben lakásról,
  • az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért,
  • a birtokvédelmi eljárásért,
  • a jegyzőnél tett bejelentésekért, például a kereskedelmi tevékenység bejelentéséért sem.
  • Az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért (például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásulvétele), illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért szintén nem kell illetéket fizetni.

    Az építkezéseket terhelő illetékek is megszűntek
    Fotó: MTI/Balázs Attila

    Az adminisztrációs terhek csökkentése legalább olyan fontos, mint az adóterhek csökkentése. Olyan kiemelt kormányzati intézkedés, amely napjaink két legfontosabb adópolitikai célkitűzését egyszerre teljesíti – jegyezte meg az államtitkár.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.